Aperol to tradycyjny aperitif, którego korzenie wywodzą się z Włoch. Znaczna część z nas kojarzy tę nazwę jako drink – Aperol Spritz, czyli połączenie tradycyjnego napoju z Prosecco. Jak się jednak okazuje, to nie jest jedyny sposób na spożywanie tego 11 % trunku. Aperol, jako ziołowy alkohol, posiadający słodko – gorzki smak może być ciekawym dodatkiem do wielu dań, a jego możliwości i temperatura podania są wręcz nieograniczone. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tym trunku? Przekonajmy się! 

Aperol Spritz i inne drinki

Tradycyjny aperol uważany jest za świetny aperitif, czyli trunek pozwalający pobudzić apetyt i wyczulić nasze kubki smakowe. Podawany przed posiłkiem wzmacnia smak potraw i usprawnia wydzielanie soków trawiennych. Słodko – gorzki smak tego trunku uważany jest za orzeźwiający i wyrównany, dlatego warto pić go samodzielnie lub z dodatkiem kostek lodu. Aperol może być podawany na wiele sposobów – najczęściej spotkamy się z jego formą koktajlową, która znajduje się w kieliszkach do wina, bądź jako samodzielny trunek – w kieliszkach do likieru. 

Jeśli czysty smak Aperolu do Ciebie nie przemawia to nic straconego! Możesz go swobodnie łączyć z różnorodnymi dodatkami, które wzbogacają jego walory smakowe. W domowej kuchni trunek ten najczęściej występuje razem z: 

  • schłodzonym sokiem pomarańczowym; 
  • wodą gazowaną, a także plastrem pomarańczy umieszczonym na dnie; 
  • lemoniadą.

Bądź jako dodatek do dań: 

  • rybnych; 
  • kanapek z łososiem; 
  • kanapek z jajkiem; 
  • mięsnych (drobiowych). 

Oprócz takich połączeń możemy bez trudu przygotować w swoim zaciszu domowym najpopularniejsze, a zarazem najsmaczniejsze drinki. Do najbardziej popularnych napoi zaliczymy – już wcześniej wymieniony – Aperol Spritz. Jego przygotowanie jest banalnie proste wystarczy jedynie zaopatrzyć się w: 

  • 75 ml Prosecco; 
  • 75 ml czystego Aperolu; 
  • 25 ml wody gazowanej; 
  • nieduży plasterek pomarańczy; 
  • kilka kostek lodu. 

Przygotowanie polega na wrzuceniu do kieliszka od wina kostek lodu, wlania Prosecco, Aperolu oraz wody gazowanej i położenia na górze pomarańczy. Podczas przygotowywania drinka warto użyć nieotwieranej wody, aby była ona bardziej gazowana.

Innym drinkiem, który jeszcze bardziej zaskakuje swoim smakiem, prostotą i efektywnością jest Aperol Betty, czyli połączenie ze sobą 60 ml trunku, 60 ml soku pomarańczowego i lodu. Całość wystarczy umieścić w shakerze a następnie przelać do szklanki i gotowe! 

Przygotowanie nietuzinkowych drinków z dodatkiem Aperolu jest łatwe, szybkie i przyjemne, dzięki takim trunkom już w kilka chwil oczarujesz swoich gości bogatym smakiem, a także klasycznym aromatem!