Aperol spritz to niezwykle popularny drink, pochodzący z samego serca Włoch. Swoją barwą przypomina letni zachód słońca, a smakiem wyróżnia się pod względem orzeźwienia i cytrusów, połączonych z lekką goryczką. Przygotowanie popularnego drinka jest proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Jeśli chcesz skutecznie zaskoczyć swoich gości podczas letniego przyjęcia to zaserwuj im ten smaczny napój owocowy. Dzięki prostym składnikom nie stracisz mnóstwa czasu w kuchni i zyskasz należną aprobatę. 

Aperol Spritz przepisy, które warto znać! 

Aperol Spritz to napój, który sprawdza się jako doskonały aperitif, w związku z czym takie drinki z jego udziałem stanowią świetny sposób na rozpoczęcie przyjęcia. Aby móc przygotować najlepsze napoje alkoholowe będziemy potrzebować Prosecco, Aperolu, wody sodowej, kostek lodu, pomarańczki, a także zielonych oliwek z pestką. Gotowy na Aperol spritz przepisy? No to zaczynamy! 

Tradycyjny włoski drink najczęściej podawany jest w dużych kieliszkach do wina lub w szklankach lowball (wąskich i wysokich). Na początku przygotowywania drinka powinniśmy uzupełnić wybrane szkło kilkoma kostkami lodu, a następnie ostrożnie dodawać do nich poszczególne składniki w starannie zachowanych proporcjach. Dzięki takiemu zabiegowi cały drink jest perfekcyjnie schłodzony i cały czas zachowuje swój smak. 

Kiedy kostki lodu znajdują się już w kieliszku ostrożnie wlej 75 ml Prosecco, 50 ml Aperolu i 25 ml wody gazowanej, w ten sposób zachowujesz proporcję : 3:2:1, która sprawia, że pierwsze spotkanie z drinkiem pozostawia za sobą rewelacyjne doznania smakowe. Tak przygotowany napój możemy wzbogacić plasterkiem pomarańczy, oraz oliwkami, nabitymi na wykałaczkę – ta będzie potem potrzebna, aby każdy obdarowany gość mógł samodzielnie wymieszać ze sobą poszczególne płyny. 

Jeżeli nie jesteś fanem alkoholu, bądź na Twoim przyjęciu znajdują się osoby, niemogące spożywać alkoholu to przygotuj równie łatwe i szybkie aperol spritz 0%! W skład tego drinka wchodzi syrop Monini Bitter, Prosecco bezalkoholowe, woda gazowana, lód, a także plasterki pomarańczy. Tak samo, jak w przypadku wersji alkoholowej, najpierw uzupełniamy szkło kostkami lodu, wlewami 75 ml Prosecco, 30 ml syropu, a także 35 ml wody gazowanej, całość dekorujemy pomarańczą. Te dwie wersje alkoholowego drinka pozwolą zapewnić wszystkim gościom komfort i zagwarantować niebanalny smak, który z całą pewnością umili przyjęcie na wolnym powietrzu. Dzięki prostym składnikom każdy z nas może stać się doskonałym baristą w swoim zaciszu domowym.