Grappa to włoski napój, który potocznie jest nazywany po prostu wódką z owoców. Powstaje na bazie winogron, a za prawidłowe podanie uznaje się nalanie niewielkiej ilości ciepłego – nigdy zimnego! – trunku do kieliszków na długich nóżkach. Niektórzy włosi wykorzystują ten napój alkoholowy jako ciekawy dodatek do espresso, którym należy się rozkoszować.

Początkowo grappa uważana była za niechciany efekt destylacji wina, a do jej największych amatorów należeli ludzie prości, którym ten trunek poprawiał humor i rozgrzewał w chłodne dni. W pierwszych latach wytwarzana była z pozostałości owoców, które nie zostały wykorzystane do produkcji wina, obecnie stanowi najlepszą wizytówkę Włoch. 

Grappa od A do Z

Ten włoski alkohol cieszy się dużą zawartością alkoholu, która znajduje się w przedziale między 38 a 60%. Ma przeźroczysty kolor o delikatnym, żółtym zabarwieniu, charakterystycznym zapachu i bardzo intensywnym smaku, który jest efektem jakości zastosowanych do produkcji winogron. Jak można łatwo odgadnąć – do produkcji grappy wykorzystuje się winogrona. Aby czerwone owoce mogły posłużyć za bazę do napoju należy je oczyścić z gałęzi i szypułek, zmiażdżyć i poddać fermentacji. Po tym procesie wystarczy jedynie wytłoczyć gotowy sok. Białe winogrona wykorzystywane do produkcji należy wytłoczyć gry są jeszcze świecie, a procesowi fermentacji podlegają wyłącznie wytłoczyny. Włoską grappę wytwarza się z takich gatunków winogron jak: 

  • Moscato; 
  • Traminer; 
  • Picolit; 
  • Verduzzo. 

W niektórych regionach producenci dodają do tradycyjnej grappy soki owocowe dla zwiększenia intensywności smaki, jednak prawdziwi twórcy tego trunku uważają takie działania za zniewagę i ogromny błąd. 

Jak dzielimy grappę? 

Jak w przypadku każdego alkoholu, tak i tutaj mamy do czynienia z rodzajami grappy. Ich klasa zależy przede wszystkim od czasu dojrzewania. Trunek ten powinien leżakować przez około 12 miesięcy. Do grapp, cieszących się największą popularnością wśród ludności europejskiej zaliczymy tę, powstającą w Bassano del Grappa. Obecnie jest ona produkowana na terenie całych Włoch a także w Szwajcarii. 

Oprócz tego rodzaju w wielu sklepach możemy dostać Grappę Giovane, czyli młody trunek, który dojrzewa przeważnie około 6 miesięcy. Posiada nieco trawiasty posmak, który może być kojarzony ze smakiem beczki, w której leżakuje. Invecchiata to kolejny rodzaj tego alkoholu. Jej proces dojrzewania polega na spędzeniu pół roku w beczce a kolejnych 6 miesięcy w szklanej butelce. Tak przygotowany napój może leżakować nawet kilkanaście lat, jej cena jest wysoka ze względu na bogate walory smakowe i bezbarwny kolor. 

Grappa Momovitiagno to kolejny rodzaj alkoholu, który swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi winogron, z jakiego został stworzony. Posiada lekko żółty odcień i doskonale sprawdza się jako smaczny dodatek do obiadów i kolacji. Ostatnim z wymienionych rodzajów grappy jest Aromatizzata, czyli grappa sztucznie aromatyzowana. Do jej produkcji wykorzystuje się między innymi ziele krwawnika, lukrecji, bądź kwiat róży. 

Grappa z owocowym dodatkiem 

Najpiękniejsze butelki grappy, bardzo często wykorzystywane jako prezenty, posiadają w sobie owoc – na przykład gruszkę. Jak to jest możliwe, że tak duży owoc zmieścił się w butelce? Na etapie wzrostu owoc został umieszczony w butelce, która następnie zawisnęła z nim na drzewie. Kiedy ten osiągnął już odpowiednią wielkość zrywano go, odwiązywano butelkę i nalewano trunku. Dzięki takiemu dodatkowi grappa zyskuje nietuzinkowy smak i doskonały, owocowy aromat.