Każdy z nas je zna, wielu z nas je piło, jednak nie wszyscy wiedzą czym w zasadzie jest Prosecco. Ten alkohol to włoskie wino musujące, posiadające białą lub różową barwę. Charakterystyczną cechą dla tego trunku jest wytrawny lub półwytrawny smak. Jego produkcja odbywa się w Wenecji Euganejskiej, a także w Friuli, czyli w Wenecji Julijskiej. Włoskie wino swoją popularność zyskało już w XIX wieku, obecnie możemy je dostać niemal w każdym sklepie alkoholowym. Zobaczmy jak je podawać, aby było najlepsze.
Jak pić Prosecco?
Ten nietuzinkowy trunek najlepiej podawać w kieliszkach to wina musującego lub w specjalnych kieliszkach do prosecco. Temperatura serwowanego alkoholu nie powinna przekraczać 8 stopni Celsjusza, sam trunek nie może być podgrzewany w kieliszku przez dłonie. Obecnie Prosecco stanowi doskonałą bazę dla popularnych koktajli i drinków. Jednym, z najpopularniejszych sposobów wykorzystania prosecco jest stworzenie drinka o nazwie Martini Royale. Do jego przygotowania potrzebujemy 30 ml schłodzonego alkoholu, 30 ml Martini Royale Bianco, kilku kropli soku z limonki, a także paru kostek lodu. Alkohole i sok z limonki należy ze sobą zmieszać, a następnie przelać do kieliszka wypełnionego lodem. Takie połączenie świetnie sprawdzi się podczas przyjęć na świeżym powietrzu.
Drugim, sławnym sposobem spożywania prosecco jest przygotowanie włoskiego drinka o wdzięcznej nazwie Aperol Spritz. Do jego przygotowania potrzebujemy 90 ml Prosecco, 60 ml Aperolu, a także 30 ml wody gazowanej bez dodatków smakowych. W wysokiej szklance do drinków umieszczamy kostki lodu i zalewamy je schłodzonymi alkoholami, a także wodą. Dla zwiększenia walorów estetycznych ozdabiamy szklankę plastrem pomarańczy, cytryny lub limonki, Opcjolanie możemy dodać do szklanki nadzianą na wykałaczkę oliwkę.
Kiedy podawać drinki z Prosecco?
Prosecco to świetny dodatek do deserów i lekkich obiadów. Doskonale będzie pasował do dań mięsnych, rybnych, a także tych, przygotowanych z owoców morza. Jego bogaty smak doskonale wzmacnia apetyt, a ciekawe dodatki działają orzeźwiająco.
O tym, do jakich dodatków będzie pasowało prosecco zależy jego rodzaj, który jest uwarunkowany zawartością dwutlenku węgla. Na rynku znajdziemy takie typy prosecco jak spumante, czyli tradcyjne wino musujące, którego ciśnienie wynosi minimum 3 bary, frizzante – alkohol lekko musujący, posiadający ciśnienie, mieszczące się przedziale 1 do 2,5 bara, a także tranquillo, oznaczające spokojny trunek, pozbawiony dwutlenku węgla.