Sambuca to niezwykły włoski likier, zawierający w sobie nawet 40 % alkoholu. Swoją nazwę zawdzięcza jednemu ze swoich składników, który w ojczystym języku oznacza czarny bez. Jest wyjątkowy głównie z nietuzinkowego połączenia anyżu, ziół i owoców. Dzięki zmieszaniu ze sobą kwiatów czarnego bzu, anyżu gwiaździstego, lukrecji, a także soku smak tego likieru cechuje się ogromną wykwintnością i każdemu z łatwością przypada do gustu. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tym alkoholu i jak najlepiej go podawać?
Sambuca bez tajemnic
Sambuca jest najczęściej wykorzystywana do przygotowywania rozmaitych koktajli, jednak zgodnie z tradycją powinniśmy ją podawać w małych kieliszkach podpaloną z nieparzystą liczbą ziaren kawy. Po wypaleniu się alkoholu wystarczy zdmuchnąć płomień i wypić pozostały napój, a ziarna kawy dokładnie przeżuć. Taki sposób przygotowania likieru nazywa się „con la mosca”.
Za prawdziwych pionierów nietuzinkowych drinków z wykorzystaniem tego likieru uważani są Włosi, to właśnie tam swoją sprawę rozpoczął nietuzinkowy drink – Biscuit in the glass. Aby go przygotować wystarczy rozkruszyć kilka biszkoptów, dodać Sambuce i wystudzoną herbatę. Ten orzeźwiający napój jest doskonale znany na całym świecie, a jego smak zasługuje na specjalne wyróżnienie. Jakie jeszcze drinki z wykorzystaniem ziołowo- anyżowego likieru możemy przygotować samodzielnie? To proste!
Purple Flirt
To napój dla osób o delikatnych kubkach smakowych. Połączenie anyżu i żurawiny niemal natychmiast wywołuje na nas piorunujące wrażenie, a perfekcyjnie zachowany balans smaków i aromatów pozwala na sączenie tego pysznego napoju kiedy tylko zapragniemy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować 40 ml wódki, 20 ml Sambuci i 40 ml soku żurawinowego.
Wszystkie składniki wystarczy umieścić w shakerze wypełnionym kostkami lodu, porządnie wstrząsnąć i odcedzić schłodzony napój od lodu. Dla zwiększenia efektów wizualnych możemy dodać skórkę z pomarańczy.
All White Frappe
Czy można sobie wyobrazić lepszy koktajl w upalne dni? Orzeźwiający smak i doskonałe połączenie smakowe sprawią, że ciężko będzie nam zapomnieć o tym połączeniu. Niezbędne składniki doskonałego drinka to:
- 30 ml Sambuci;
- 30 ml białego likieru kakaowego i miętowego;
- 30 ml soku z cytryny.
Przed przystąpieniem do przygotowywania umieść szklankę w zamrażalniku lub wrzuć do niej kilka kostek lodu. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj z kilkoma kostkami lodu, jeżeli chcesz, aby Twój drink maksymalnie przypominał miętowe lody z kawałkami czekolady to możesz wzbogacić go o garść wiórek czekoladowych. To doskonały deser, który każdemu przypadnie do gustu, przekonaj się jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!