Wino Porto to szlachetne wino portugalskie, które jest wytwarzane z winogron zbieranych na obszarach rzeki Douro, znajdującej się w północnej części kraju. Taki trunek dojrzewa i zostaje zabutelkowany w mieście Vila Nova de Gaila. Proces przygotowania owoców polega na zmiażdżeniu winogron i poddaniu ich procesowi fermentacji aż do momentu, kiedy uzyskają one 7 % zawartości alkoholu. Następnie po około tygodniu do owoców zostaje dodany spirytus winny o mocy 77%. Taki zabieg pozwala uzyskać smaczne i zrównoważone wino, które w końcowym efekcie posiada około 20 % zawartości alkoholu. Jakie są rodzaje wina porto i kiedy najlepiej je podawać? 

Wino porto do posiłków 

Wino porto zazwyczaj opisujemy jako trunek słodki lub półsłodki. Barwa napoju waha się pomiędzy ciemnoczerwoną aż do słomkowej. Charakterystyczną cechą dla każdego rodzaju win jest wyrazisty smak wanilii i dębu. Jego spożywanie zależy od okoliczności – półsłodkie i wytrawne wina najlepiej podawać w temperaturze nie przekraczającej 12 stopni, jako aperitif przed posiłkiem, słodkie zaś świetnie sprawdzą się na deser, podane w temperaturze około 18 stopni. Ze względu na barwę, poziom cukru a także jakość dzielimy wino porto na różne typu: 

  • Ruby – czyli czerwone, słodkie wino, które jest butelkowane po około 2 latach leżakowania w dębowych beczkach. Należy do najtańszych win ze względu na mieszanie ze sobą różnych roczników. Jego jakość jest nieznacznie gorsza od pozostałych typów; 
  • Tawny – to również czerwone wino, w którym poziom cukru nie został do końca określony. Jego okres leżakowania wynosi od 3 do 5 lat. Ten trunek należy do grupy wytrawnych alkoholi o nieco mniej wyrazistym smaku owocowym. Najdroższe butelki wina typu Tawny leżakują ponad 40 lat, mają specjalne oznaczenie i uznawane są za rewelacyjny rarytas dla koneserów; 
  • Dated port – to siedmioletnie wino, które nie zostaje poddane procesowi kupażowania (czyli mieszania różnych rocznikowo win). Jego smak zazwyczaj kojarzy nam się z winem typu Ruby, a poziom cukru zależy od danego roku;
  • Late Bottled Vintage – to wytrawny, niekupażowany trunek pochodzący z lepszych roczników, które przynajmniej przez 4 lata dojrzewały w beczkach. Ten alkohol ma świetnie rozwinięty bukiet smakowy i rewelacyjnie nadaje się jako aperitif;
  • Vintage – tak nazywamy wino porto, które pochodzi z najlepszych roczników. Trunek ten jest butelkowany po około 2 latach przechowywania w beczkach, jednak na konsumpcje należy trochę poczekać. Producenci zalecają nie spożywania wina tuż po zakupie, jeśli nastąpił on w tym samym roku, co wypuszczenie wina na rynek, tylko dopiero po około 30/40 latach. Dzięki przechowywaniu trunku w piwniczce o odpowiedniej temperaturze wino traci swoją słodycz na rzecz bogatego i szlachetnego bukietu smaków.