Elegancki bankiet? Ważne przyjęcie? Urodziny, czy tez powitanie nowego roku? Na każdą z tych okazji musujący trunek zdaje się być idealnym dodatkiem, który rewelacyjnie oddaje charakter uroczystości. Już od dawna przyjęło się, że podczas podniosłych wydarzeń pijemy Szampana, a kiedy w takim wypadku pijemy Prosecco czy też Cave? Wielu osobom mogłoby się wydawać, że te wszystkie trzy napoje to tak naprawdę to samo, w rzeczywistości jednak każdy z nich jest wyjątkowy i cechuje się innymi walorami. Przekonajmy się czym różnią się od siebie Szampan, Prosecco, a także Cava i wybierzmy idealny trunek do okoliczności.
Co to znaczy Cava?
Cava to białe wino musujące, którego produkcja odbywa się w Hiszpanii – głównie, bo aż w 95%, na terenie Katalonii. Trunek ten zostaje wytworzony za pomocą metody szampańskiej (tradycyjnej) i jako jedyne posiada kategorię DO. Sama nazwa musującego napoju wywodzi się z języka katalońskiego, w którym oznacza piwnicę, służącą przechowywaniu win. Do produkcji Cavy wykorzystuje się hiszpańskich szczepów parellada, macabeo, a także xarello. Oficjalnie uważa się, że Cava powinna być białym winem musującym, jednak niektórzy producenci pozwalają sobie także na różowy wariant, wykonany z pinot noir.
Prawo do wykorzystywania nazwy posiadają producenci, przestrzegający rygorystycznych standardów produkcyjnych. Dodatkowym warunkiem, jaki należy spełnić do wykorzystywania nazwy Cava jest pozostawienie alkoholu z osadami drożdżowymi przez okres około 9 miesięcy – aby uzyskać lepszą jakość należy umożliwić leżakowanie wina przez okres 30 miesięcy. Cava – w przeciwieństwie do tradycyjnego szampana – jest sprzedawana tuż po osiągnięciu dojrzałości i powinna zostać spożyta możliwie jak najszybciej.
Czym różni się prosecco od szampana?
Chyba każdy z nas choć raz w życiu wznosił toast podczas ważnej uroczystości. Przeważnie okazji do świętowania nam nie brakuje – najczęściej celebrujemy czyjeś urodziny, zaślubiny, awans w pracy, koniec budowy domu, czy też nowy rok. Zazwyczaj w takich sytuacjach mówimy, że pijemy szampana, jednak w rzeczywistości nasze kieliszki wypełnia niedrogi trunek rosyjskiego pochodzenia. Słowo „szampan” w naszej kulturze zostało upowszednione, przez co my sami nie kojarzymy go już z prawdziwym smakiem szlachetnego, musującego napoju z Szampanii. Wręcz przeciwnie – w naszej podświadomości każde wino musujące to po prostu szampan, który idealnie nada się jako popularne „bąbelki” do wypełnienia kieliszków. Czym więc jest tak naprawdę popularny szampan i co go odróżnia od znanego prosecco?
Pierwszym elementem, który wskazuje na oryginalność musującego napoju jest oczywiście cena. Prawdziwy, dobrej jakości szampan zaczyna się od 120 złotych za butelkę, najdroższe egzemplarze warte są nawet kilka tysięcy. Będąc przyzwyczajonym do imitacji szampana za kilka złotych ta cena może wydawać się nam naprawdę kosmiczną. Prosecco zaś kosztuje już od kilku złotych do około 130 złotych, to tańsza alternatywa napoju z Szampanii, która równie dobrze dopełni naszą uroczystość.
Inną różnicą jest miejsce wytwarzania. Szampan produkowany jest na terenie Francji, w Szampanii za pomocą tradycyjnej metody, która umożliwia wydobycie z niego naturalnych bąbelków. Prosecco to włoski trunek, którego produkcja odbywa się m. in. w regionach Wenecji Euganejskiej. Wcześniej wspomniane bąbelki także nie są bez znaczenia. To właśnie one pozwalają nam już na pierwszy rzut oka odróżnić szampana od prosecco. Pierwszy trunek posiada ostrzejszy i wyrazisty gaz, który dłużej utrzymuje się na powierzchni, prosecco zaś jest lekkie i ulotne. Trunek bardziej się pieni jednak szybko wytraca ten gaz.
Ostatnią znaczącą różnicą jest oczywiście smak. To wcale nieprawda, że każde wino musujące smakuje tak samo. Delektując się szampanem możemy wyczuć w nim nutę migdałów, biszkoptu, a także pomarańczy. Prosecco z kolei oferuje nam gamę kwiatowo – owocową. W nim bez trudu znajdziemy wanilię połączoną z gruszką, a także miodem. Dobrej jakości prosecco ma swoich wiernych fanów.
Jak podawać Prosecco, Cava?
Podczas ważnej uroczystości zwracamy uwagę nie tylko na to, co mamy podane, ale też jak to się prezentuje. Przed urządzeniem przyjęcia warto wiedzieć jak serwować Prosecco, a także Cavę.
Pierwszy z napojów idealnie sprawdza się jako aperitif i świetnie pasuje do lekkich dań. Prosecco należy podawać schłodzone do temperatury od 3 do 10 stopni w kieliszkach rozszerzających się ku górze. W ten sposób bąbelki swobodnie będą musować na powierzchni, a cały smak skupi się na dnie. Ważnym elementem jest także dłuższa rączka kieliszka, która zapewni, że trunek nie zostanie dodatkowo ogrzany przez nasze ręce.
Cava zaś to musujące wino, które świetnie pasuje do serów i szynek, kwaśnych owoców i delikatnych mięs. Również w jego przypadku warto zwrócić uwagę na wysokie kieliszki z długą rączką, które świetnie zatrzymają smak i aromat wina. W przypadku tradycyjnej Cavy warto także pomyśleć o wcześniejszym schłodzeniu wytrawnego trunku, który, dzięki temu dodatkowo wzmoże nasz apetyt na wyżej wymienione potrawy.