Whisky sour to doskonały drink, którego z całą pewnością docenią nawet najbardziej wymagający koneserzy. Dobrej jakości alkohol, delikatna kwaskowość, a także słodycz tworzą niespotykane połączenie i wyróżniają się bogatym smakiem. Prawdziwy sour może zostać stworzony w oparciu o dowolny mocny alkohol, jednak coraz częściej spotyka się jego słabsze wersje, pozbawione wódki, ginu, rumu, whisky, brandy czy też tequili. Do delikatnych wersji Sour zaliczymy Amaretto Sour, a także Melon Sour. Najważniejszą zasadą drinka jest odpowiednie połączenie słodko – kwaśnego smaku z alkoholem. Te poszczególne kompozycje pozwalają stworzyć doskonały balans, który zadowoli każde podniebienie. Przekonaj się jak przygotować Whiskey Sour w swoim domu w kilku prostych krokach. 

Whiskey Sour bez tajemnic 

Jednym z najprostszych i najpopularniejszych przepisów na Whiskey Sour jest zmieszanie ze sobą 40 ml dowolnego Whisky, 20 ml soku cytrynowego (opcjonalnie kwasku cytrynowego), a także 10 ml syropu cukrowego. Takie proporcie pozwalają zachować odpowiedni kontrast i stopniowo uwalniać coraz bogatszy smak napoju. 

Oprócz tych dodatków w Whiskey Sour możemy znaleźć kurze białko, a także niewielką ilość Angostura Bitter. Jeśli chcemy skorzystać z takiej propozycji to koniecznie musimy przyłożyć dużą wagę do odpowiedniego wstrząsu shakerem. Tylko dzięki dużej sile możemy odpowiednio ubić białko. Po wykonaniu „dry shake”, czyli wstrząsania wszystkich składników bez lodu, powinniśmy powtórzyć czynność z dodatkiem zimnych kostek. Dzięki takim zabiegom uzyskamy estetyczną pianę na powierzchni drinka, oraz delikatny smak, który sam rozpływa się na języku. Osoby niebędące przekonane do pomysłu wykorzystania kurzego jaja mogą posiłkować się zalewą z ciecierzycy bądź innymi spieniaczami.

Inną propozycją podania Whisky sour jest połączenie ze sobą 40 ml whisky, 15 ml soku z cytryny, a także 15 g marmolady pomarańczowej. Dzięki takim proporcjom bez trudu uwydatnimy atuty wszystkich składników i stworzymy mieszankę doskonałą. Osoby szukające większej ilości doznań mogą dodać do mikstury odrobinę cynamonu, goździków, czy też kardamonu. Alternatywą dla marmolady pomarańczowej może być konfitura różana, połączona z anyżem. 

Do stworzenia kwaśnego smaku wcale nie musimy wykorzystywać jedynie soku z cytryny. Świetnie nada się również sok z limonki z zachowaniem tych samych proporcji. Syrop cukrowy bez trudu dostaniemy w sklepach spożywczych, jednak dzięki zmieszaniu 200 g cukru i 100 ml gorącej wody przygotujemy go samodzielnie w domu.