Grillowanie to lubiane przez wiele osób zajęcie. Kiedyś można było grillować tylko latem, na łonie natury, dziś, dzięki szerokiej ofercie sprzętu, aromatyczne dania można przyrządzać przez cały rok. Jakie grille ogrodowe dostępne są w sklepach? Na co zwrócić uwagę, wybierając urządzenie idealne dla siebie?

Grillowane potrawy – niezwykły smak i aromat

Grillowane potrawy są zróżnicowane, zdrowe, pozbawione nadmiaru tłuszczu. Ten sposób przyrządzania potraw polecany jest osobom, które dbają o linię i chcą się zdrowo odżywiać. Na grillu można przyrządzać niemal wszystko – mięsa, warzywa, a nawet desery. Co ważne, obecnie grillować można przez cały rok, niezależnie od panującej za oknem pogody. Wiele urządzeń nadaje się do użytku w domu, nie zostawia po sobie uciążliwego dymu czy pyłu. Pozostaje tylko dopasować urządzenie do swoich potrzeb i zacząć grillować.

Rodzaje sprzętu do grillowania

Wybór grilli jest ogromny, dostępne są urządzenia o różnych rozmiarach, parametrach, przenośne i montowane na stałe, w różnych cenach, przeznaczone dla amatorów i osób, które grillują od lat. Główne rodzaje grilli to:

  • Grille węglowe – to najpopularniejsze, znane od lat grille, które świetnie sprawdzą się w ogrodzie czy na działce. Uwielbiają je fani tradycyjnego grillowania, ponieważ nadają potrawom wyjątkowy aromat. Obecnie w sklepach można kupić grille ogrodowe na węgiel i brykiet w różnych rozmiarach, przenośne, murowane, z pokrywą. Wiele modeli ma dodatkowe akcesoria np. ruszt do steków, kamień do pizzy, bardzo popularne są również grille z wędzarnią, nadające potrawom niepowtarzalny smak i aromat.
  • Grille gazowe – są wygodne w obsłudze, zasilane na gaz ziemny lub gaz z butli. Do ich rozpalenia nie jest potrzebny węgiel czy rozpałka, pozwalają na grillowanie w każdym miejscu, np. na tarasie czy w kuchni. Można wybrać małe modele, przystosowane do przygotowania potraw dla jednej, dwóch osób, a także duże grille na gaz, na których można przyrządzić obiad nawet dla kilkunastu osób. Dużą zaletą tego typu urządzeń jest łatwość obsługi, brak dymu, a także komfortowe użytkowanie.
  • Grille elektryczne – są idealne dla osób, które nie mają zbyt dużo miejsca, ale lubią grillować przez cały rok. Do ich działania potrzebne jest jedynie źródło zasilania, dlatego mogą być używane, np. w kuchni. Potrawy przygotowywane na grillu elektrycznym powstają szybko, są pyszne i chrupiące. Urządzenia są łatwe w obsłudze, a po grillowaniu nie ma dymu czy innych zanieczyszczeń.

Grill ogrodowy – na co zwrócić uwagę, wybierając urządzenie dla siebie?

Wybierając grill, warto wziąć pod uwagę kilka kwestii. Ważne, czy urządzenie ma być użytkowane cały rok, czy tylko w ciepłe miesiące. Osoby, które grillują latem, mogą wybrać tradycyjne grille węglowe, a zwolennicy całorocznego grillowania mogą wybrać urządzenia zasilane gazem lub prądem. Ważna jest również wielkość sprzętu, która powinna być dopasowana zarówno do metrażu ogrodu czy tarasu, jak i ilości osób, które będą korzystały ze sprzętu. Ważne, aby grille były wykonane starannie, z dobrej jakości materiałów, zapewniały niezawodność i komfort pracy. Warto wybrać urządzenia, które wyróżnia wielofunkcyjność, wytrzymałość i estetyka. Aby przyrządzanie potraw było wygodne i bezpieczne, należy dopasować do nich niezbędne akcesoria np. szczypce, łopatki, rękawice czy pokrowce, zabezpieczające urządzenia przed działaniem czynników atmosferycznych. 

Szeroki wybór grilli sprawia, że każdy może wybrać sprzęt, który spełni wszystkie oczekiwania. Warto zdecydować się na to urządzenia, ponieważ pozwala urozmaicić kuchnie, a przy tym jest doskonałą atrakcją dla gości i domowników.