Aby poznać egzotyczne smaki wcale nie musimy udawać się w daleką podróż do innego kraju. Egzotyczne owoce dla każdego będą mieć inne znaczenie – my rozumiemy przez nie smakołyki rosnące w odmiennych klimacie, o szczególnych walorach smakowych. Już teraz na półkach sklepowych możemy znaleźć nietypowo wyglądające małe przysmaki, które od pierwszych chwil zachęcają do skosztowania. Sprawdźmy jakie skarby natury mamy na wyciągnięcie ręki i do czego możemy je wykorzystać. 

Egzotyczne owoce w naszej kuchni 

Na pierwszy ogień idą te owoce, które znamy już od wielu lat. Z całą pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać ananasa, grejpfruta, awokado, czy też banana. Z pierwszego owocu z łatwością możemy wyczarować pyszny deser lub efektowny dodatek do sałatki. Grejpfrut doskonale sprawdza się w wielu koktajlach, drinkach i sokach ze względu na swój gorzki smak. Niektórzy uważają także, że ten skromny owoc posiada właściwości umożliwiające szybsze spalanie tłuszczu. Z awokado możemy stworzyć pyszną pastę, którą docenią nawet osoby o najdelikatniejszych kubkach smakowych. Oprócz tego awokado nadaje się do spożywania samodzielnie lub jako element koktajlów. Banan zaś to nieodłączny element diety wielu ludzi. Jego smak, a także duża zawartość witamin czynią z banana doskonałą przekąskę. 

Do mniej znanych owoców należy marakuja. Ten drobny owoc w swoim przekroju posiada lepki i gęsty miąższ, który najlepiej wyjada się po prostu łyżeczką. Jego słodko – kwaśny smak może okazać się świetnym dodatkiem do letnich deserów. Marakuja, zwana inaczej passiflorą czy też męczennicą jadalną, jest prawdziwą skarbnicą witamin. Wykazuje działania przeciwzapalne, łagodzi ból, a nawet przyśpiesza proces gojenia się ran. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na jakość owocu, wśród wielu marakuji powinniśmy wybierać te z twardą, ciemną skórką. 

Pitaja, smoczy owoc, truskawkowa gruszka to owoc kaktusa, zapylany przez nietoperze! Egzotyczne owoce pitaji posiadają różową skórkę, która kryje w sobie biały lub lekko różowy miąższ wzbogacony o nasiona, a ich kwiaty kwitną tylko nocą. Smoczy owoc swoim smakiem przypomina kiwi połączone z melonem. Truskawkową gruszkę można spożywać samodzielnie po przekrojeniu lub dodać ją do sałatek, a także napojów. Pestki we wnętrzu pitaji są jadalne. 

Powyższe propozycje pozwolą na poznanie prawdziwego smaku tropików i odbycie niezwykłej podróży po najdalszych regionach. Dzięki spożywaniu nietuzinkowych owoców zwiększamy swoją odporność i dostarczamy organizmowi masy witamin.