Podczas codziennych zakupów możemy dostrzec pełne półki niskoprocentowych trunków. Piwo jest napojem o niskiej zawartości alkoholu, który może kupić każda pełnoletnia i trzeźwa osoba. Obecnie możemy wyróżnić wiele gatunków piwa, które różnią się od siebie smakiem, zapachem, a także sposobem produkcji. Wobec tak wielkiego wyboru czasami ciężko nam się zdecydować na jeden, odpowiedni rodzaj alkoholu. Spośród jakich propozycji możemy wybierać i czym charakteryzują się najpopularniejsze z nich? 

Główne rodzaje piwa 

Rodzaje piwa możemy przede wszystkim podzielić na dwie wiodące kategorie – Lagery i Ale. Pierwsze z nich charakteryzują się dłuższym procesem produkcji, do którego konieczne jest zachowanie temperatury oscylującej w granicach 5 – 13 stopni Celsjusza. Lagery fermentują w zamykanych pojemnikach, na dno których spadają drożdże. Ich kształt przypomina rożek. 

Procentowe piwa Ale nie wymagają tak długiego czasu fermentacji, ani niskiej temperatury – można je spokojnie przygotowywać w temperaturze pokojowej. W tym przypadku drożdże nie opadają na dół, lecz zbierają się tuż przy powierzchni pojemnika fermentacyjnego. Dzięki takiemu zjawisku możemy wyczuć w alkoholu aromat owoców, wzbogacony doskonałym smakiem. Osoby chcące poznać rodzaj piwa jeszcze przed zakupem mogą posiłkować się informacją pochodzącą od producenta, umieszczoną na opakowaniu. 

Oprócz powyższych rodzajów piwa możemy wyróżnić także takie kategorie jak piwa miodowe, ciemne, pszeniczne, a także smakowe. Czym one się od siebie różnią? Sprawdźmy: 

  • piwa miodowe – wyróżniają się mocnym, słodkim posmakiem, który doskonale uzupełnia miodowy zapach. Aby móc w pełni delektować się wybranym smakiem przed wypiciem należy lekko poruszyć butelką, dzięki czemu osad miodowy miesza się z alkoholem;
  • piwa ciemne – do najbardziej znanych alkoholi z tej kategorii zaliczymy piwo porter. Trunek ten charakteryzuje się ciemną barwą, wytrawnym, intensywnym smakiem, a także znaczną zawartością alkoholu. W tej kategorii znajdziemy także piwa o nieco bardziej przejrzystej barwie, jednak nie będą one tak intensywne jak ich oryginalne wersje; 
  • piwa pszeniczne – powstają dzięki jęczmieniu słodowemu, a także – w niektórych przypadkach- odrobinie chmielu. Dzięki mętnemu, jasnemu kolorowi, przypominającemu żółć lub pomarańcz łatwo je odróżnić od reszty. Ten rodzaj alkoholu polecany jest w ciepłe dni, dzięki swoim właściwościom orzeźwiającym i lekko kwaśnym smaku;  
  • piwa smakowe – to doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za smakiem zwykłego piwa. Połączenie alkoholu ze smakiem jagód, malin, porzeczek czy też arbuza tworzy ciekawą kompozycję smakową. 

Poza alkoholami, możemy znaleźć także rodzaje piwa pozbawione alkoholu lub o jego znikomej wartości. Takie propozycje świetnie sprawdzają się w upalne dni zarówno w wersji podstawowej, jak i owocowej.