Tę wodę życia zna chyba każdy z nas. Whisky to szlachetny trunek, który znajdzie uznanie na stołach najlepszych koneserów i rewelacyjnie spisuje się w formie prezentu. Głęboka, bursztynowa barwa, duża zawartość alkoholu i mocny smak czynią z tego alkoholu perfekcyjny napój, który może być spożywany samodzielnie, z dodatkami lub w formie drinków. Tradycyjna whisky leżakuje przez około 3 lata w dębowych beczkach, dzięki takiemu zabiegowi zyskuje na wartości i zdobywa uznanie swoich wielbicieli. Na półkach sklepowych znajdziemy różne rodzaje whisky, które posiadają odmienne walory smakowe, pochodzenie, a także czas leżakowania.

Najpopularniejsze rodzaje whisky 

Kiedy ktoś zapyta amatora o to, jakie zna rodzaje whisky to bez wątpienia wymieni szkocką i irlandzką. Nic dziwnego – te dwa trunki należą do najbardziej znanych produktów, a ponadto szkocka whisky uznawana jest za najlepszą pod względem smaku i barwy. W dalszej kolejności możemy wyróżnić mniej znana whisky amerykańską, a także japońską. Znaczna część tych alkoholów przechodzi dwukrotną destylację zanim zostanie zaoferowana klientom. Tak kształtuje się podział ze względu na miejsce pochodzenia. Drugim, wyraźnym podziałem jest whisky scharakteryzowana pod względem surowca. 

W ten sposób uzyskujemy malt whisky (alkohol słodowy), blended whisky ( mieszany), grain whisky ( whisky zbożową), blended malt whisky (alkohol mieszany, słodowy), a także blended grain whisky (whisky mieszaną, zbożową). Malt whisky to alkohol, który powstaje zgodnie z zasadami, pozostawionymi przez średniowiecznych mnichów. Słodowy alkohol uzyskuje się dzięki zacieraniu ,fermentacji, destylacji, a także leżakowania. Proces ten nazywamy wsadowym, czyli wytwarzanym partiami. Do malt whisky często stosuje się dodatek w postaci karmelu, który świetnie sprawdza się przy utrzymywaniu barwy. Ten rodzaj whisky uznaje się za dobro luksusowe, bowiem najczęściej możemy spotkać się z jej mieszanymi odpowiednikami.

Dla przeciętnego konesera doskonałym prezentem byłaby czysta whisky – słodowa lub zbożowa, jednak ze względu na wysoką cenę możemy zdecydować się na zakup mieszanego alkoholu, który nieco różni się od oryginału. Przed zakupem należy sprawdzić cyfrę oznaczoną na etykiecie, to właśnie ona podpowiada nam ile lat alkohol spędził w dębowych beczkach. Na podstawie tej informacji możemy sami wyobrazić sobie głębie smaku, a także aromatu napoju. Wybierając whisky warto kierować się opiniami innych klientów, które mogą okazać się nieocenione i pozwolą na kupno idealnego produktu.