Klasyczna krwawa mary to znany i lubiany napój alkoholowy z dodatkiem soku pomidorowego, który najczęściej spożywamy po wielogodzinnej, nocnej imprezie. Jego sława rozpoczęła się już w latach 50 XX wieku i trwa do dziś. Obecnie wiele osób uważa, że mary stanowi doskonały sposób na wyleczenie kaca i innych przykrych dolegliwości, związanych z nadużyciem trunków procentowych. Ten drink znacząco różni się od innych napojów imprezowych. Pierwsza odmienność dostrzegalna jest od razu – krwawą mary przygotowuje się na bazie soku warzywnego, a nie – jak w przypadku większości – owocowego. Czy można ją szybko przygotować nawet z ogromnym bólem głowy? Przekonajmy się!
Krwawa mary – przepis taki, jak trzeba
Oryginalny przepis na krwawą mary zawiera w sobie trudno dostępne składniki, takie jak sos Worcesterhire czy sól selerowa, jeżeli jednak ich nie dodamy to drink nie straci swoich właściwości. Dowolność dobierania przypraw umożliwia nam stworzenie niezwykłego napoju w zaledwie kilka chwil, wystarczy, że przygotujemy:
- 40 ml dowolnej wódki 40%;
- 80 ml soku pomidorowego;
- 1 łyżeczkę soku z cytryny;
- kilka kostek lodu;
- kilka kropli sosu tabasco;
- sól;
- pieprz;
- inne ostre przyprawy do smaku
Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, dodaj wódkę i sok pomidorowy, a następnie wszystko zamieszaj. Potem dodaj sosy, przyprawy, a także sok z cytryny i ponownie mieszaj. Aby uzupełnić szklankę do pełna wykorzystaj sos pomidorowy i gotowe! Całość możesz przyozdobić selerem naciowym lub zwykłą słomką i parasolką.
Przepis na krwawą mary z dodatkowymi składnikami
Użycie wyszukanych składników nie jest wcale zabronione – wręcz przeciwnie! Poniższy przepis jest zgodny z najwyższymi standardami. Aby przygotować najlepszą krwawą mary, która raz – dwa postawi nas na nogi potrzebujemy:
- 90 ml wódki;
- 180 ml soku pomidorowego;
- 30 ml soku cytrynowego;
- pół łyżeczki sosu Worcestershire;
- kilka kropli tabasco;
- szczyptę soli selerowej;
- szczyptę pieprzu;
- szczyptę soli zwykłej;
- kilka kostek lodu.
Wszystkie składniki – wraz z lodem – należy umieścić w shakerze barmańskim i porządnie wstrząsnąć. Całość przelać do wysokiej szklanki, udekorować listkami selera lub łodygą selera naciowego i gotowe! Tak przygotowany drink wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale też pięknym kolorem. Prawidłowo przygotowana krwawa mary powinna mieć klarowny, czerwony kolor i nieco gęstszą konsystencję niż tradycyjne drinki. Jeśli pragniesz przygotować swoją własną mary w domowych warunkach to teraz masz do tego doskonałą okazję. Powodzenia!