Na pewno choć raz spotkałeś się z orzeźwiającym drinkiem, który posiadał w składzie metaxę. Ten alkohol doskonale sprawdza się w upalne dni a połączony z tonikiem i pomarańczą daje niezwykły smak, który przypada do gustu niemal każdemu. Metaxa to wysokoprocentowy, grecki alkohol, który został wynaleziony pod koniec XIX wieku przez Spirosa Metaxasa – stąd właśnie jego nazwa. Trunek ten jest tak naprawdę winem z dodatkiem ziół, poddanym odpowiedniej destylacji. Proces ten pozwala wytworzyć charakterystyczny aromat, a także nietuzinkowy smak.

Wielu ludzi, kosztujących metaxy po raz pierwszy, kojarzy ją z popularnym absytnem, jednak doświadczeni koneserzy doskonale odgarną jego smak. Jak przygotować drinki z dodatkiem alkoholu, który bardzo szybko zyskał sławę na całym świecie? Przekonajmy się! 

Metaxa – jak pić ten niezwykły trunek? 

Koneserzy dobrych alkoholów wybierają najbardziej podstawowy sposób picia tego trunku, czyli spożywają metaxę bezpośrednio – bez rozcieńczania. Taki trunek najczęściej podawany jest w niskich, szerokich szklankach z grubym dnem (czyli tzw. koniakówkach), z dodatkiem kilku grubych kostek lodu. Choć taka wersja napoju alkoholowego uważana jest przez wielu za tę właściwą i najbardziej klasyczną, to jednak nie każdy jest w stanie jej skosztować – chociażby ze względu na wysoką zawartość alkoholu (40%). Dla osób o delikatniejszych kubkach smakowych powstały drinki, które świetnie zachowują smak metaxy, a jednocześnie nie są zbyt „mocne”. Do najpopularniejszych z nich zaliczamy: 

  • Drink Sunshine – czyli połączenie metaxy, soku z granatu, plastra pomarańczy, a także kilku kostek lodu; 
  • Drink Suntonic – to metaxa z dodatkiem toniku, pomarańczy i grubego lodu; 
  • Drink Mykonos Mohito – to doskonały smak dla wszystkich wymagających osób, które podczas upału poszukują perfekcyjnego smaku, aby go przygotować wystarczy mieć odrobinę brązowego cukru, metaxę, 2 ćwiartki limonki, listki mięty, a także wodę gazowaną; 
  • Drink Olympic – przygotujemy dzięki połączeniu ze sobą metaxy, Bolsa Blue (czyli curacao w kolorze niebieskim), soku pomarańczowego oraz lodu;
  • Drink Metaxa z grejpfrutem – najprostszy i najszybszy drink, do którego wystarczy sok grejpfrutowy, lód i ten zacny trunek.

Jeśli przygotowujesz drinki dla swoich gości to koniecznie pamiętaj o odpowiedniej dekoracji. Metaxa serwowana na przyjęciu pod postacią drinków powinna być podawana w wysokich, wypełnionych do końca szklankach. Do dekoracji możemy wykorzystać słomki, palemki, plastry limonki, pomarańczy oraz gałązki mięty.