Nietuzinkowy słodko- kwaśny smak, ciekawa, intensywna barwa, a także piękna dekoracja sprawiły, że kamikadze zaliczamy do jednego z najbardziej popularnych drinków w stylu shot. Okazuje się, że ich serwowane gościom w domowym zaciszu jest prostsze niż mogłoby się nam wydawać. Przygotowanie odpowiedniego drinka nie stanowi najmniejszego problemu, a cała praca przebiega błyskawicznie. Chcesz dowiedzieć się więcej o tym trunku? Zapraszamy! 

Kamikadze niejeden ma kolor

Przygotowanie typowo japońskiego drinka wcale nie musi być trudne. Najpopularniejsze kamikadze powstaje dzięki połączeniu ze sobą wódki, soku z cytryny, a także błękitnego likieru (blue curacao). Wszystkie składniki należy umieścić w shakerze i porządnie nim potrząsnąć. Po połączeniu się płynów należy przelać zawartość do szklanki i uzupełnić ją kostkami lodu. Nie jesteś przekonana do samodzielnego przygotowywania kamikadze? Nic nie szkodzi! Gotowy produkt bez trudu kupisz w dobrym sklepie alkoholowym.

Jeśli jednak szukasz czegoś więcej to bez obaw możesz modyfikować i dowolnie eksperymentować z tym podstawowym składem, a także.. kolorem! Oto kilka propozycji kolorowych drinków: 

  • Zielone kamikadze – Wystarczy, że do wódki i soku z cytryny dodasz miętowy likier o intensywnym kolorze i gotowe; 
  • Żółty drink – przygotowanie takiego napoju alkoholowego również nie będzie stanowiło problemu – połącz ze sobą wódkę smakową (np cytrynówkę) i sok z cytryny. Dzięki temu uzyskasz apetyczne shoty;
  • Czerwony shot – proste, szybkie i smaczne – czy można chcieć czegoś więcej? Zaopatrz się w 60 ml wódki truskawkowej, arbuzowej lub żurawinowej, dodaj pozostałe, wyżej wymienione składniki i gotowe!

Kamikadze najlepiej podawać na niewielkiej tacce pod postacią shotów. Kieliszki z tym trunkiem powinny posiadać około 50 ml pojemności. Jeden typowy zestaw zawiera cztery kieliszku, które najczęściej wypija się jeden po drugim. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości to skomponuj taki zestaw w różnych barwach, dzięki temu cała oprawa alkoholowa zyska ciekawy wydźwięk. 

Nazwa tego trunku wzięła się od japońskich pilotach, którzy byli gotowi na podejmowanie samobójczych zadań podczas walki z nieprzyjacielem. Obecnie shoty z kamikadze znane są na całym świecie. Ich orzeźwiający smak, niebagatelny sposób podania, a także szybkość przygotowania zapewniają im stałą sławę i rozgłos. 

Teraz już wiesz jak przygotować ten nietuzinkowy napój, aby móc na dobre zadziwić swoich przyjaciół. Dzięki prostym przepisom możesz w krótkim czasie zaskoczyć wszystkich przybyłych gości i zmienić każde przyjęcie w barwną imprezę, pełną radości, dobrej zabawy, smaku i wyczucia!