Dlaczego włoskie wina jednają sobie miłośników na całym świecie? Duża w tym zasługa znacznej różnorodności trunków, ale również ich zakorzenienia w lokalnych tradycjach. Wyrazista tożsamość regionalna sprawia, że poszczególne tereny znane są z upraw konkretnych szczepów. Przy takiej mnogości wyboru nie wiesz, na jakie włoskie wino się zdecydować? Poznaj trzy odmiany, które zachwycają swoim wielowymiarowym smakiem i bogatym aromatem.

Amarone – ponadczasowa elegancja

Jeżeli szukasz eleganckiego wina o bogatym aromacie, Twoje oczekiwania z pewnością spełni Amarone. To wino produkowane w Valpolicelli, a więc regionie Wenecji Euganejskiej. Malownicze wiejskie krajobrazy są idealnym tłem dla wyjątkowego procesu produkcji. Wina Amarone powstają przy użyciu metody appassimento. Pierwszym etapem są wrześniowe zbiory owoców, które następnie są przez kilka miesięcy podsuszane. W tym czasie winogrona tracą nawet do 40% wody, a ich smak i aromat staje się bardziej wyrazisty. W efekcie powstaje wino o mocno wyczuwalnym aromacie dojrzałych wiśni, czekolady, suszonych śliwek, a czasem także tytoniu i ziół. W ustach wyczuwalne są aksamitne taniny.

Wina Amarone powstają głównie ze szczepów corvina, rondinella i molinara. To wina, które doskonale dojrzewają, a z każdym mijającym rokiem ich aromat staje się jeszcze ciekawszy. Amarone są uznawane za wina prestiżowe, których wyjątkowy smak fantastycznie reprezentuje włoskie alkohole. Co ciekawe, Amarone najlepiej smakuje serwowane w temperaturze ok. 16–18°C, a więc nieco wyższej niż w przypadku większości win. Z czym podawać ten szlachetny alkohol? Idealnie komponuje się z dojrzałymi serami oraz pieczonym mięsem m.in. dziczyzną i wołowiną. Bywa też serwowane w towarzystwie grzybów.

Primitivo – moc owoców

Opowiadając o włoskich specjałach, nie sposób pominąć czerwone wina primitivo. Uprawiany na południu kraju szczep daje wino o głębokiej rubinowej barwie, pełnym ciele i wyrazistym owocowym aromacie. W nutach wyczuwalne są m.in. śliwki, jagody, jeżyny i czereśnie. Dodatkowo czasami pojawiają się akcenty wanilii, czekolady i przypraw. Już sam aromat primitivo dostarcza wyjątkowych doznań i sprawia, że każdy łyk przynosi jeszcze więcej satysfakcji. W zależności od stylu produkcji wina występują zarówno w wytrawnej, jak i słodkiej odsłonie. Ze względu na bogactwo aromatów wino z Apulii bywa serwowane samodzielnie. A z jakim jedzeniem smakuje najlepiej? Dzięki swojej pełnej strukturze wino primitivo nadaje się do równie wyrazistych potraw. Możesz je podać np. w towarzystwie grillowanych mięs, burgerów, a nawet pizzy. Znakomicie współgra również z deserami na bazie gorzkiej czekolady.

Podobne:  Czy wiesz, na co zwrócić uwagę, wybierając odżywki białkowe?

Subtelny pinot noir

Choć pinot noir wywodzi się z Burgundii, to obecnie znany jest również z włoskich upraw. Jest to szczep dość skomplikowany w pielęgnacji, jednak jego wyjątkowe owoce są warte całego włożonego trudu. Wino pinot noir najczęściej posiada jasnoczerwone, lekko przejrzyste zabarwienie. To odmiana słynąca z pięknego aromatu czerwonych owoców m.in. truskawek, malin i wiśni. W zależności od regionu mogą pojawić się też nuty ziemiste, herbaciane i korzenne. Ponadto, kiedy wino dojrzewa w dębowych beczkach, zyskuje aromat wanilii, dymu i cynamonu.

Włoski pinot noir jest znany ze swojej mineralności. Jest też uznawany za nieco lżejszy od swojego francuskiego odpowiednika. Co jeszcze wyróżnia wino pinot noir? Posiada średnią lub niską taniczność i delikatną strukturę. To dość subtelne wino o długim przyjemnym finiszu. Pinot noir jest niezwykle wszechstronny w łączeniu z jedzeniem. Doskonale współgra z daniami z drobiu, rybami oraz owocami morza. Jest też bardzo dobrym uzupełnieniem miękkich serów, makaronów oraz owocowych deserów.

Włoskie wina to prawdziwa uczta dla zmysłów – i nic dziwnego, że podbijają serca smakoszy na całym świecie. Amarone zachwyca elegancją i głębią aromatów wiśni, czekolady i ziół, primitivo to eksplozja owocowej mocy z południa, idealna do pizzy i czekoladowych deserów, a subtelny pinot noir czaruje delikatnością i idealnie komponuje się z rybami czy makaronami. Trzy różne style, trzy wyjątkowe smaki – który z nich skradnie Twoje serce?