Czy możesz sobie wyobrazić niezwykłe wino z dodatkami ziołowymi i korzennymi, które niegdyś uważane było za świetny napój leczniczy? To właśnie wermut. Ciekawy trunek, który zawiera w sobie od 12 do 20% alkoholu, najczęściej jest wzbogacony piołunek, szałwią, gałką muszkatołową, goździki, a dodatkowo znaleźć w jego składzie możemy cukier bądź karmel. Napój ten zaliczamy do win deserowych, a nazwa pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego po prostu piołun.

Wino zaprawiane poczatkowo samym piołunem wynalazł Antonio Benedetto Carpano – kupiec z Turynu, obecna nazwa trunku pochodzi z XIX wieku, kiedy to właśnie Wermut stał się popularny nie tylko jako napój leczniczy, ale też jako sposób na rozluźnienie i uprzyjemnienie zabawy.

Zanim Wermut trafi na stół, czyli krótki opis produkcji 

Produkcja Wermutu jest nieco zbliżona do sposobu wytwarzania wina wzmacnianego (czerwonego lub białego), do którego w praktyce dodaje się odrobinę brandy. W taki sposób można łatwo zatrzymać proces fermentacji i zachować fragmenty cukru gronowego, a także aromaty owocowe. Kolejnym etapem produkcji tego trunku jest stopniowe dodawanie przypraw i ziół – już na tym etapie dochodzi do podziału dodatków na aromatyczne i gorzkie. Następnie wino poddaje się leżakowaniu, ten okres powinien trwać nawet pół roku.

Po upływie 6 miesięcy temperatura wina zostaje zmniejszona do 0 stopni Celsjusza, co pozwala na wytrącanie się osadu, który następnie zostaje usunięty. Pozbawione osadu, klarowne wino o doskonałej barwie zostaje poddane procesowi pasteryzacji i zabutelkowania. Niewielki dodatek spirytusu, a także brak roku produkcji sprawia, że Wermut zaliczany jest do grupy win szlachetnych. 

Jak dzielimy Wermut? 

Pod tą niezwykłą nazwą kryje się wiele rodzajów win, które warto znać. Najprostszy przyjmowany podział opiera się na wyselekcjonowaniu win pod kątem barwy. W sklepach alkoholowych możemy znaleźć Wermuty czerwone (rosso) lub białe (bianco), ponadto te wina dzielimy ze względu na zawartość cukru na gorzkie, wytrawne i słodkie. 

Wytrawny trunek świetnie spisuje się jako aperitif, ze względu na gorycz, która rewelacyjnie wspiera pracę układu trawiennego. Słodkie wino stanowi doskonały dodatek do wielu koktajli i drinku. Może być także spożywany samodzielnie jako wino deserowe. Prawidłowo podany Wermut powinien być przygotowany w szklance przeznaczonej do picia whisky z kilkoma kostkami lodu. Jeśli nie jesteś fanem napojów alkoholowych a chciałbyś spróbować tego nietuzinkowego smaku to możesz wybrać wersję bezalkoholową Wermutu, która powstaje na bazie roślin, z których tworzone są podstawowe wina.