Szukasz niekonwencjonalnego smaku, który oczaruje Cię już od pierwszych chwil? W takim razie powinieneś koniecznie spróbować Whisky Sour. Ten nietuzinkowy drink uważany jest za napój uniwersalny, ponieważ może być przygotowany w oparciu o dowolny alkohol, zawierający wysokie stężenie procentowe.

Do jego przygotowania możemy śmiało wykorzystać wódkę, gin, rum, whisky, brandy, a także tequilę. Jeśli jednak nie lubisz zbyt intensywnego smaku alkoholu, a Twoja głowa odmawia Ci posłuszeństwa to wykorzystać miękką wersję whisky sour, która opiera się na likierze amaretto. Tajemnicą dobrze przygotowanego drinka jest zachowanie odpowiedniego balansu między słodyczą a kwaśnym smakiem. Jak zabrać się za przygotowanie tego napoju? 

Whisky Sour – trunek o wielu smakach 

Przygotowanie smacznego i wyważonego drinka wcale nie musi być skomplikowane. Najprostszym sposobem na uzyskanie unikalnego smaku jest połączenie ze sobą 40 ml whisky (bądź innego, wysokoprocentowego alkoholu), 20 ml soku z cytryny i 10 ml syropu cukrowego. Takie proporcje pozwalają nam zachować balans i doskonały smak, który urzeka każdego. 

Oprócz tej formy znajdziemy koneserów, którzy uwielbiają dodać do drinka białko kurze i 3/4 krople Angostura Bittern. Aby jednak taki koktajl zyskał odpowiednią formę należy dobrze nim wstrząsnąć – chodzi o dobre ubicie białek. Do tego celu możemy wykorzystać shaker barmański lub butelki, które z całą pewnością każdy z nas ma w domu. Tę technikę nazywamy „dry shake”, która opiera się na skutecznym połączeniu ze sobą wszystkich składników bez dodatku lodu. Po jego dodaniu należy ponownie wstrząsnąć napojem. Dzięki zastosowaniu takiej metody możemy uzyskać równą i estetyczną barwę Whisky Sour, która będzie posiadała grubą piankę, unoszącą się na powierzchni drinka. Niekwestionowaną zaletą kurzego białka jest także delikatna zmiana smaku drinka, jego obecność pozwala wyłonić jedwabisty aromat, który swobodnie rozpływa się na języku. Jeśli nie przepadasz za kurzym białkiem to możesz wypróbować jego alternatywę, jaką jest ciecierzyca, lub spróbować uzyskać piankę za pomocą tradycyjnych spieniaczy. 

Jak przygotować syrop cukrowy? 

Jeśli pragniesz przygotować Whisky Sour w swoim domu to wcale nie musisz kupować gotowego syropu cukrowego. Zmieszaj ze sobą 200 g cukru i 100 ml wody, a następnie gotuj je na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany syrop przelej do butelki i odstaw na 3 tygodnie leżakowania. Po tym czasie możesz śmiało dodawać go do swoich ulubionych drinków i zaskakiwać swoich gości!