Przyrządzenie popularnego, włoskiego drinka, jakim jest aperol spritz jest znacznie prostsze niż się wydaje. Warto spróbować, szczególnie w upalne dni lub na wystrzałowe okazje typu sylwester, bo smak tego trunku zachwyca, a do tego prezentuje się on w szklance naprawdę dobrze. Od czego zacząć?

Przepis: jak zrobić aperol spritz?

Do przygotowania drinka należy przygotować kilka produktów. Po pierwsze Prosecco (rodzaj: Extra Brut, Brut lub Extra Dry), po drugie Aperol, dalej kostki lodu, gazowaną wodę sodową, a do dekoracji zieloną oliwkę lub pół plasterka pomarańczy (w zależności do tego, który z tych dodatków preferujemy bardziej).

Obowiązkowo: koktajlowa szklanka – w niej drink będzie wyglądał idealnie, a do tego nie zabraknie w niej miejsca na odpowiednie wymieszanie składników. W razie braku, swobodnie można również wykorzystać dużą szklankę/kieliszek do białego wina.

Instrukcja jak zrobić aperol spritz krok po kroku:

  • Do przygotowanej wcześniej szklanki typu koktajlowego włóż kilka kostek lodu. Szklanka nie musi być zmrożona, ale jeśli lubisz zimniejsze drinki to możesz ją na kilka minut przed przygotowaniem włożyć do zamrażalnika
  • Do połowy wysokości szklanki wlej 3 części Prosecco
  • Uzupełnij dwiema częściami Aperolu, ale tak by u góry szklanki zostało jeszcze nieco miejsca
  • Miejsce to wypełnij gazowaną wodą sodową (najlepiej świeżą, z butelki, która nie była wcześniej otwierana. Gaz z wody ma tu duże znaczenie dla smaku i połączenia pozostałych składników drinka)
  • Część barmanów radzi wymieszać wszystkie składniki przy pomocy cienkiego mieszadła kelnerskiego, ale są też fani niemieszania składników, choć w tym przypadku trzeba brać poprawkę na pewną różnicę smaków.
  • Na koniec powstały w ten sposób drink udekoruj wybranym dodatkiem (zielona oliwka albo połowa plasterka pomarańczy). Smakowo Aperol Spritz krąży wokół nutki goryczkowej i ziołowego smaku, który ciekawie rozbija plasterek pomarańczy, dlatego ci, którzy chcą wyłagodzenia drinka, wybierają do dekoracji właśnie pomarańczę. Oliwka z kolei podtrzyma goryczkową całość, dlatego przed dekoracją dobrze jest o tym wiedzieć.

I gotowe!

Przepis jest bajecznie prosty, a efekt robi wrażenie!

Ciekawostka: Sam Aperol świetnie smakuje podany przed posiłkiem. Jako aperitif doskonale pobudza apetyt i wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Jego domeną jest orzeźwienie, dlatego idealnie łączy się smakowo z Prosecco, które ma znacznie bardziej intensywny i goryczkowy posmak. Drink powstały z zestawienia tych dwóch alkoholi jest naprawdę fenomenalny i uważany za najlepszy jeśli chodzi o trunki na bazie Prosecco.