Sake to popularny napój, który wywodzi się z Japonii. Według niektórych źródeł ten trunek ryżowy zaczęto produkować już w III wieku p. n. e., jednak oficjalne źródła tekstowe powstały dopiero w III wieku naszej ery. Sake to niedestylowany alkohol o stężeniu około 15 %. Początkowo sake nazywano kuchikami, które były przygotowywano przez przeżuwanie ryżu, prosa, kasztanów i żołędzi, a następnie przez wypluwanie osiągniętej cieczy do kadzi. Obecnie sake znane jest niemal na całym świecie, a drinki z jego udziałem stale zadziwiają smakiem nawet najbardziej wymagających koneserów. 

Nieziemskie drinki z sake 

Sake w tradycyjnej wersji podaje się poprzez rozlewanie trunki z ceramicznej butelki do płaskich miseczek. W Japonii spożywanie sake z cudzej miseczki traktowane jest jako znak przyjaźni. Sake podawane w kieliszkach powinno mieć odpowiednią temperaturę – dobrej jakości trunek należy serwować lekko schłodzonym, zaś te, pochodzące z klasy premium na ciepło – nie mylić z gorąco! Zbyt ciepły alkohol będzie wydawać się znacznie gorszy w smaku. Japoński trunek należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Do najpopularniejszych drinków z wykorzystaniem sake zaliczymy: 

  • Kabuki – drink z wykorzystaniem 1,5 miarki sake, 1,5 miarki Triple Sec, 1 miarki soku z limonki, a także 1 miarki Sour Mix. Całość należy umieścić w shakerze barmańskim i porządnie wstrząsnąć. Gotowy napój przelewamy do szklanki i dekorujemy plasterkiem limonki;
     
  • Rising Sun – to trunek, który przygotujemy za pomocą 2 miarek Sake, 0,5 miarki Grenadyny oraz soku pomarańczowego. Przyrządzenie drinka jest proste i szybkie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do shakera, wstrząsnąć i udekorować plasterkiem cytryny, a także wiśnią; 
  • Shibuya 109 – niezwykły napój alkoholowy, który łączy w sobie wszystkie te składniki, które najlepiej sprawdzają się latem. Otrzymamy go za pomocą połączenia ze sobą 4 plasterków ogórka, 2/3 owoców liczi, kilku listków mięty, 30 ml sake, 20 ml soku jabłkowego i ananasowego. Na początku rozgniatamy liczi, ogórka i mięte, następnie dolewamy do nich alkohol a także soki i mieszamy całość w shakerze. Gdy napój jest odpowiednio zmieszany to odcedzamy go na sitku i podajemy z kostkami lodu;
  • Wzgórza Roppoing – pyszny słodko- kwaśny napój z sake uzyskamy dzięki zmieszaniu 2 kumkwatów, kilku listków bazylii, 10 ml syropu cukrowego, 60 ml sake i wody gazowanej. Najpierw miażdżymy owoce, dodajemy bazylię, kostki lodu, syrop cukrowy oraz sake i mieszamy w shakerze. Na koniec wystarczy odcedzić uzyskany płyn i przelać go do szklanki uzupełniając wodą mineralną.