Czy warto jeść czekoladę? Zdecydowanie tak! Jest ona bowiem bogata w ważne składki odżywcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie organizmu. Jest tak zwłaszcza w przypadku dobrej jakości czekolady gorzkiej. Oczywiście z niczym nie można przesadzać, także z jedzeniem słodkości. Jednak jej spożywanie w odpowiednich ilościach poprawia kondycję i zmniejsza ryzyko wielu chorób. Jak jeszcze czekolada wpływa na zdrowie?

Ochrona przed chorobami sercowo-naczyniowymi i obniżenie ciśnienia

Jednym ze skutecznych sposobów na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest stosowanie odpowiedniej diety. Powinna być ona bogata m.in. we flawonoidy, których źródłem jest właśnie czekolada, a w szczególności ta gorzka. Badania wskazują, że częste spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych nawet o 40%. Wynika to z tego, że zawarte w jej składzie flawonoidy skutecznie przeciwdziałają zwężaniu się naczyń krwionośnych, a także zwiększają biodostępność tlenku azotu. Nie bez przyczyny zatem często mówi się, że czekolada przedłuża życie. To oczywiście nie wszystkie jej zalety. Czekolada obniża także ciśnienie, co dzieje się dzięki zawartym w jej składzie flawonoidom. Dlatego osobom borykającym się z nadciśnieniem zaleca się spożywanie jednej kostki gorzkiej czekolady dziennie.

Redukcja stanów zapalnych, ochrona skóry przed słońcem i poprawa pamięci

Przewlekłe stany zapalne mogą doprowadzić do wielu niebezpiecznych chorób. Za ich zwalczanie odpowiedzialny jest układ odpornościowy. Warto mu w tym pomóc. W jaki sposób? Dobrym rozwiązaniem jest tu właśnie spożywanie gorzkiej czekolady. Warto bowiem wiedzieć, że czekolada pozytywnie wpływa na regulację układu odpornościowego. Dlatego w celu ograniczenia stanów zapalnych warto raz dziennie zdecydować się na kostkę gorzkiej czekolady. Jej wybór jest dziś na rynku oczywiście ogromny. Do tego w niejednym sklepie organizowana jest często promocja na czekolady. Z zakupem naprawdę dobrej tabliczki tego smakołyku nie ma zatem żadnego problemu. To nie koniec zalet czekolady. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że chroni ona również skórę przed słońcem. Częste spożywanie dobrej jakości gorzkiej czekolady, która bogata jest we flawonoidy, ogranicza ryzyko poparzeń słonecznych. Co więcej, czekolada odżywia i nawilża skórę, a także sprawia, że staje się ona bardziej elastyczna. Mówiąc o korzyściach spożywania czekolady, nie można pominąć faktu, że poprawia ona również pamięć. Dlatego warto sięgać po nią zwłaszcza w okresach zwiększonego wysiłku umysłowego.

Zwiększenie wytrzymałości organizmu i pomoc w odchudzaniu

Warto także wiedzieć, że czekolada znacząco poprawia wydajność organizmu. Wspomniano już, że jest ona bogata we flawonoidy. Wśród nich znajdują się epikatechina. Jest to związek, który wykazuje wpływ na zwiększenie przepływu krwi i tlenku azotu. Dzięki temu mięśnie stają się wytrzymalsze na zwiększony wysiłek fizyczny. Obecna w czekoladzie epikatechina pozytywnie wpływa także na wzrost masy i siły mięśni. Ważne jednak, aby była to czekolada naprawdę dobrej jakości. Warto zapoznać się aktualną ofertą Gazetkowo Netto, gdzie znaleźć może naprawdę wiele dobrych rodzajów czekolady. Na koniec podjąć trzeba jeszcze kwestię odchudzania. Fakt, że czekolada może w nim pomagać, dla wielu osób jest niewiarygodne. Tymczasem tak właśnie jest. Czekolada, a konkretnie zawarte w niej flawonoidy chronią organizm przed insulinoopornością, która nierzadko prowadzi do cukrzycy typu II. Dzięki ograniczeniu wyrzutu insuliny do krwi można zdecydowanie łatwiej zapanować nad uczuciem głodu. Pod kątem odchudzania szczególnie ważną funkcję pełni zawarta w czekoladzie teobromina. Jest to substancja, która przyspiesza lipolizę komórkową oraz stymuluje termogenezę. Innymi słowy, wspiera spalanie tkanki tłuszczowej i proces zmniejszania masy ciała.