Aperol to tradycyjny aperitif, którego korzenie wywodzą się z Włoch. Znaczna część z nas kojarzy tę nazwę jako drink – Aperol Spritz, czyli połączenie tradycyjnego napoju z Prosecco. Jak się jednak okazuje, to nie jest jedyny sposób na spożywanie tego 11 % trunku. Aperol, jako ziołowy alkohol, posiadający słodko – gorzki smak może być ciekawym dodatkiem do wielu dań, a jego możliwości i temperatura podania są wręcz nieograniczone. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tym trunku? Przekonajmy się!
Aperol Spritz i inne drinki
Tradycyjny aperol uważany jest za świetny aperitif, czyli trunek pozwalający pobudzić apetyt i wyczulić nasze kubki smakowe. Podawany przed posiłkiem wzmacnia smak potraw i usprawnia wydzielanie soków trawiennych. Słodko – gorzki smak tego trunku uważany jest za orzeźwiający i wyrównany, dlatego warto pić go samodzielnie lub z dodatkiem kostek lodu. Aperol może być podawany na wiele sposobów – najczęściej spotkamy się z jego formą koktajlową, która znajduje się w kieliszkach do wina, bądź jako samodzielny trunek – w kieliszkach do likieru.
Jeśli czysty smak Aperolu do Ciebie nie przemawia to nic straconego! Możesz go swobodnie łączyć z różnorodnymi dodatkami, które wzbogacają jego walory smakowe. W domowej kuchni trunek ten najczęściej występuje razem z:
- schłodzonym sokiem pomarańczowym;
- wodą gazowaną, a także plastrem pomarańczy umieszczonym na dnie;
- lemoniadą.
Bądź jako dodatek do dań:
- rybnych;
- kanapek z łososiem;
- kanapek z jajkiem;
- mięsnych (drobiowych).
Oprócz takich połączeń możemy bez trudu przygotować w swoim zaciszu domowym najpopularniejsze, a zarazem najsmaczniejsze drinki. Do najbardziej popularnych napoi zaliczymy – już wcześniej wymieniony – Aperol Spritz. Jego przygotowanie jest banalnie proste wystarczy jedynie zaopatrzyć się w:
- 75 ml Prosecco;
- 75 ml czystego Aperolu;
- 25 ml wody gazowanej;
- nieduży plasterek pomarańczy;
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie polega na wrzuceniu do kieliszka od wina kostek lodu, wlania Prosecco, Aperolu oraz wody gazowanej i położenia na górze pomarańczy. Podczas przygotowywania drinka warto użyć nieotwieranej wody, aby była ona bardziej gazowana.
Innym drinkiem, który jeszcze bardziej zaskakuje swoim smakiem, prostotą i efektywnością jest Aperol Betty, czyli połączenie ze sobą 60 ml trunku, 60 ml soku pomarańczowego i lodu. Całość wystarczy umieścić w shakerze a następnie przelać do szklanki i gotowe!
Przygotowanie nietuzinkowych drinków z dodatkiem Aperolu jest łatwe, szybkie i przyjemne, dzięki takim trunkom już w kilka chwil oczarujesz swoich gości bogatym smakiem, a także klasycznym aromatem!