Szkocka whisky jest synonimem doskonałości i tradycji w świecie napojów alkoholowych. Ale czy wiesz, że istnieje wiele różnych rodzajów szkockiej whisky?

Regiony, z których pochodzi szkocka whisky, oferują nie tylko różnice w smaku, ale także unikalne cechy charakterystyczne, które nadają każdej whisky swoją osobowość. A więc, jakie są najważniejsze regiony i czym się charakteryzują? Oto kilka z nich:

  1. Lowlands – Whisky w tym regionie charakteryzuje się jasną barwą. Z reguły ma kwiatowo-owocowy aromat, a w smaku jest łagodne z lekko wytrawnym finiszem. Łagodne warunki klimatyczne w tym regionie sprzyjają szybszemu dojrzewaniu destylatów.
  2. Highlands – Jest to najbardziej zróżnicowany region w Szkocji. Whisky z północnej części regionu są zazwyczaj słodkawe, ale z wytrawnym finiszem, pełne nut cytrusowych.  Południowy region charakteryzuje się lekkimi smakami, czasami z nutami torfowego dymu. Podobne w smaku są trunki ze wschodnich regionów. Whisky z zachodnich Highlands, będą zawierały więcej aromatu morza, za to mniej lekkości.
  3. Speyside – Określane jako serce produkcji whisky oferuje wszystkie możliwe smaki oraz aromaty.
  4. Islay – Whisky pochodzące z tej sławnej wyspy można bardzo łatwo poznać dzięki mocnej woni dymu i morskiej bryzy. Przy wyborze whisky z tego regionu warto zwrócić uwagę na wskaźnik PPM, który wskazuje jak mocno torfowa jest whisky. Im większy wskaźnik PPM, tym bardziej torfowy smak będzie miał nasz trunek np. PPM 55 to bardzo torfowa whisky.
  5. Campbeltown – Destylaty z tego miasta charakteryzują się lekko solankowym posmakiem i są bardzo dobrze oceniane przez koneserów.

Szkocka whisky może być podzielona na kilka głównych rodzajów, z których każdy ma swoje unikalne cechy. Oto kilka z nich:

  1. Single Malt Scotch Whisky – Destylowany wyłącznie z jednego typu słodu jęczmiennego w jednej destylarni. 
  2. Blended Scotch Whisky – Mieszanka różnych destylatów, zazwyczaj zawierająca zarówno single malty, jak i whisky zbożowe. 
  3. Single Grain Scotch Whisky – Destylowany z innego ziarna niż jęczmień
  4. Blended Malt Scotch Whisky – Mieszanka różnych single maltów pochodzących z różnych destylarni
  5. Blended Grain Scotch Whisky – Mieszanka różnych single grain whiskies pochodzących z różnych destylarni.

Jak widać rodzaj i region pochodzenia whisky ma bardzo duży wpływ na jej smak, aromat i ogólną charakterystykę trunku. Dzięki temu możemy latami odkrywać tę niesamowicie bogatą w doznania dziedzinę.

Whisky szkocka to napój o niepowtarzalnym charakterze, który stanowi doskonałą bazę dla wielu klasycznych i nowoczesnych drinków. Jej bogaty smak i głęboki aromat doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami, tworząc unikalne kompozycje dla miłośników wysublimowanego smaku. Od klasycznych whisky sour po nowoczesne whisky smash, możliwości eksperymentowania z whisky szkocką są nieograniczone. Niezależnie od preferencji smakowych, drinki z whisky zawsze będą zachwycać swoją wyjątkową złożonością i elegancją.