Malibu to niezwykli likier, który jest przygotowywany z orzecha kokosowego, a także karaibskiego rumu. Zawiera 21% zawartości alkoholu, a jego produkcja rozpoczęła się na wyspie Barbados, położonej na Morzu Karaibskim. To doskonały składnik, który można wykorzystywać w wielu koktajlach i drinkach dla urozmaicenia smaku o nutkę słonego kokosa. Najsławniejszy drink z malibu to oczywiście Pina Colada. Co jeszcze możemy przygotować z tego likieru? Przekonajmy się! 

Najlepszy drink z malibu na wyciągnięcie ręki 

Proste, szybkie i efektowne drinki to to, czego najbardziej pragniemy podczas kameralnej imprezy w gronie najbliższych. Kubki smakowe naszych gości na pewno docenią klasyczne Malibu Bay Breeze. Oto czego będziemy potrzebować: 

  • 45 ml Malibu; 
  • 60 ml soku ananasowego; 
  • 60 ml soku żurawinowego; 
  • kilka kostek lodu. 

Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu – do 3/4 jej objętość, wlewamy Malibu, sok ananasowy, sok żurawinowy i wszystko energicznie mieszamy. Aby urozmaicić wygląd naszego drinka możemy dodać czerwoną wiśnię.

Inną propozycją podania likieru jest Malibu Pop, czyli drink złożony z dwóch alkoholi – tradycyjnego, kokosowego rumu i likieru Blue Curacao oraz soku ananasowego oraz żurawinowego (każdy po około 3 ml), które są ze sobą zmieszane w tradycyjny sposób. Taki napój najlepiej podać w szklance z grubym dnem, z kilkoma kostkami lodu. 

Lista najlepszych drinków z Malibu nie mogła obejść się bez Acapulcos Malibu – dwuskładnikowego drinka, w którym niezwykły smak kokosa delikatnie uzupełnia słodki smak mango. Aby go przygotować wystarczy zmieszać ze sobą 45 ml malibu i 60 ml soku z mango, a następnie przelać całość do wysokiej szklanki, wypełnionej kostkami lodu. Orzeźwiający smak z całą pewnością będzie perfekcyjnie pasował do letniego wypoczynku. 

W ciepłe dni warto przygotować Coconut Frappe. To napój opierający się na irlandzkim likierze (45 ml), Malibu(45 ml) i mleku (60 ml). Aby go przygotować należy połączyć ze sobą wszystkie trzy składniki i przelać je do wysokiej szklanki, udekorowanej wiórkami kokosowymi.

Jak umieścić wiórki kokosowe na brzegach? To proste! Wystarczy zwilżyć szkło sokiem z cytryny i zanurzyć w białych płatkach, umieszczonych na talerzyku.

Smak niezapomnianych wakacji z powodzeniem może zapewnić nam Ocean Water, czyli drink z Malibu (20 ml), Blue Curacao (20 ml)  i sprite’a (80 ml). Podawany w wysokiej, wąskiej szklance wygląda niezwykle estetycznie, a smak alkoholu jest ledwo wyczuwalny – jeżeli chcesz wzbogacić ten napój o dodatkową zawartość alkoholu to włącz do jego składu odrobinę białego rumu. Z takimi drinkami zaimponujesz wszystkim gościom i zapewnisz doskonałą zabawę, powodzenia!