Rum to alkohol, który swój doskonały smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu. Droższe trunki, odpoczywające w beczkach przynajmniej 8 lat, wyróżniają się głębokim smakiem i świetnie nadają się do samodzielnego spożywania. Ich tańsze odpowiedniki mogą stać się dobrym dodatkiem do drinków, które bez trudu przygotujesz w domu. Przekonaj się, które przepisy cieszą się największą popularnością i co możesz stworzyć za pomocą składników, które z całą pewnością posiadasz w kuchni! 

Z czym pić rum, aby zawsze smakował doskonale? 

Pierwszym drinkiem, który cieszy się niezwykłym uznaniem wśród żeńskiego grona jest Mojito z białym rumem. Ten orzeźwiający napój doskonale sprawdzi się zarówno podczas letnich upałów, jak i gorących imprez w środku zimy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować 45 ml rumu, 2 łyżeczki cukru – lub łyżeczkę syropu cukrowego, 2 gałązki mięty, 90 ml wody (najlepiej mocno gazowanej), soku z limonki, kilka kostek lodu. 

Na początku w wysokiej szklance umieszczamy cukier, sok z limonki i mięte. Następnie dodajemy wody i całość mieszamy. W końcu dodajemy rum i kostki lodu. Całość ostatecznie mieszamy. Do dekoracji możemy użyć listków mięty plasterków limonki, bądź efektownym parasolek do drinków. 

Jeśli posiadasz czarny rum to możesz go wykorzystać do przygotowania szybkiego i pysznego drinka o ciekawej barwie. 45 ml rumu wzbogać łyżeczką naturalnego miodu i soku z limonki. Wszystkie składniki umieść w szklance do martini, zamieszaj i udekoruj plastrem pomarańczy. Taki napój wyróżnia się słodyczą, która świetnie przegryza mocny smak alkoholu. 

Do stworzenia szybkiego shota możesz wykorzystać brązowy rum, który oprócz walorów estetycznych wyróżnia się dobrze skomponowanym smakiem. 30 ml rumu i Malibu wymieszaj z kilkoma kroplami likieru curacao i sokiem ananasowym w shakerze, a następnie przelej całość do kieliszków od wódki i dodaj kilka kropli grenadyny. Składniki do tego napoju powinny być schłodzone, jeśli jednak masz je w temperaturze pokojowej do do shakera wrzuć kruszony lód. Grenadyna wzbogaci kolorystykę drinka, dzięki czemu w kieliszku zauważymy estetyczne warstwy. 

Rum może także tworzyć ciekawe połączenie z sokiem jabłkowym. Do przygotowania takiego drinka będziesz potrzebować 45 ml rumu Malibu, 30 ml soku jabłkowego, odrobiny soku z cytryny, a także piwa imbirowego. Aby napój wyglądał efektywnie użyj niskiej szklanki, do której wlej kolejno rum, sok jabłkowy i cytrynowy. Całość zamieszaj i uzupełnij szkło piwem imbirowy. Teraz już wiesz z czym pić rum, aby zachwycał swoim smakiem, wypróbuj przepisy we własnej kuchni i pozwól swoim kubkom smakowym na odrobinę szaleństwa!