Przygotowanie nalewki z wiśni to zadanie łatwe i przyjemne, a ponadto nie wymaga ogromnej wiedzy i nakładu finansowego. Ten zacny trunek bez trudu przygotujemy w naszej kuchni, a jego smak będzie nam umilał każdy zimowy wieczór. Do przygotowania nalewki z wiśni najlepiej wykorzystać odmianę małą, która charakteryzuje się lekką kwaskawością, nawet gdy jest całkowicie dojrzała. Jeżeli nie masz dostępu do takich rarytasów to nic straconego! Udana nalewka z wiśni będzie smakowała perfekcyjne dzięki poniższemu przepisowi.
Doskonała nalewka z wiśni
Aby nalewka z wiśni mogła zachwycić nas swoim aromatem i bogatym smakiem powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jej etapy powstawania. Wiele osób uważa, że dobrym pomysłem jest zasypanie wiśni pozbawionych pestek cukrem i wystawienie ich na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. To niekoniecznie może okazać się dobrą radą – taki zabieg prowadzi do utraty walorów smakowych wiśni, a słońce szybko pozbawia owoców cennych witamin. Choć przez wiele lat uważano, że dodatek cukru pozwoli wiśniom przejść przez proces wstępnej fermentacji to jednak w przypadku poniższego przepisu jest on całkowicie zbędny.
Prosty przepis na nalewkę z wiśni
Aby przygotować bogatą smakowo nalewkę z wiśni będziemy potrzebować:
- 1 – 1,5 kg dojrzały owoców;
- około 0,5 litra spirytusu o zawartości 95 % alkoholu;
- 0,2 l przegotowanej wody;
- 0,5 kg cukru.
Pracę nad swoją własną nalewką rozpocznij od umycia wiśni i usunięcia z nich pestek. Następnie spirytus rozmieszaj z wodą, aby zmniejszyć jego stężenie alkoholu na około 70% i taką mieszaniną zalej wiśnie przełożone do słoika. Tak przygotowaną miksturę odstaw na 6 tygodni w ciemne i ciepłe miejsce. Pamiętaj o tym, aby przynajmniej raz dziennie – lub co 2 dni – wstrząsać słoje. Dzięki takiemu działaniu alkohol będzie mógł dotrzeć do wszystkich owoców po równo.
Następnie zlej uzyskany płyn do butelki i zasyp owoce, nasączone alkoholem, cukrem. W kolejnych dniach uważnie obserwuj co dzieje się z Twoimi owocami, będzie bowiem dochodziło do rozpuszczania się cukru i tworzenia się syropu. Aby przyśpieszyć ten proces pamiętaj o regularnym wstrząsaniu słojem. Po uzyskaniu kompletnego soku połącz go z wcześniej przygotowanym napojem a następnie rozlej zawartość do butelek i odstaw na około miesiąc.
Po tym okresie możesz bez obaw zlać klarowną cześć nalewki do osobnych butelek, aby uniknąć pojawienia się osadu i zanieczyszczeń. Jeśli zakończysz zlewanie to odstaw nalewkę do leżakowania w ciemne miejsce na minimum 3/4 miesiące. Choć po tym czasie nalewka z wiśni nadaje się już do spożycia to największe walory smakowe zyskuje dopiero po upływie roku.