Wędzarnie elektryczne cieszą się coraz większą popularnością. Coraz więcej pasjonatów kulinariów chce cieszyć się wybornym smakiem własnoręcznie przyrządzonych mięs, wędlin, serów oraz innych specjałów. Wędzarnia ogrodowa to bez wątpienia sposób na poszerzenie swojego repertuaru kuchennego. 

Wędzarnie ogrodowe dla konserwacji żywności

Wędzarnie ogrodowe wykorzystuje się do konserwacji żywności za pomocą dymu, który odpowiedzialny jest także za ich charakterystyczny smak. Proces wędzenia ryb oraz innych produktów znany jest tak naprawdę już od setek lat. W czasach średniowiecznych tradycyjne wędzarnie były czymś spotykanym prawie na każdym kroku. W połączeniu z możliwościami współczesnej technologii, dziś coraz częściej interesuje nas wygodne rozwiązanie, jakim jest wędzarnia elektryczna, a także ogrodowa z paleniskiem tradycyjnym. Wybór tych konstrukcji sprawia, że każdy ma szansę na to, aby samodzielnie zacząć wędzić.

Wędzarnia ogrodowa – drewniana czy metalowa?

Dużą popularnością cieszą się wędzarnie drewniane, które idealnie dopasowują się do klimatu ogrodu, pięknie komponując się z całym otoczeniem. Do wędzarni drewnianej zrazić może jednak dość czaso i pracochłonny proces czyszczenia i konserwacji. W przypadku wędzarni metalowych, zachowanie czystości i higieny urządzenia jest dziecinnie proste. 

Wędzarnie metalowe wyposażone są często w bardzo duże komory wędzarnicze, co umożliwia wędzenie dużej ilości produktów w jednym procesie. 

Wędzarnia elektryczna czy tradycyjna?

Chcąc wędzić własne wędliny, mięsa, ryby lub inne produkty spożywcze, stajemy przed trudnym wyborem, nawet jeśli wiemy już, że wędzarnia ma być wykonana ze stali nierdzewnej – jaką wędzarnię ogrodową wybrać? Elektryczną czy z paleniskiem tradycyjnym? 

Elektryczne wędzarnie wyposażone są w regulator, który sam odmierza czas potrzebny na uwędzenie produktu i utrzymuje właściwą temperaturę w komorze wędzarni i w mięsie. Dodatkowo, w takiej wędzarni zwykle mamy generator dymu, który utrzymuje zadymienie w czasie całego procesu wędzenia. W przypadku wędzarni tradycyjnej przyda się chociażby podstawowa wiedza z zakresu wędzenia produktów. Taka wędzarnia posiada palenisko tradycyjne. 

Wybór wędzarni ogrodowej warto zawęzić do wędzarni metalowych, a idąc dalej, postawić na wędzarnię elektryczną, jeśli chcemy, by wędziło się łatwo i przyjemnie lub wędzarnię z paleniskiem tradycyjnym, jeśli wiemy już to i owo o wędzeniu. W przypadku obu urządzeń, efekt pracy będzie satysfakcjonujący, a wszyscy goście rozsmakują się w smaku naszych wędzonek.