Kozia broda grzyb, który oferuje nam nietuzinkowe walory smakowe. Jeśli uwielbiasz gotować to koniecznie musisz zaprosić ten dar natury do swojej kuchni, jeżeli jesteś kucharzem – amatorem to także bez trudu poradzisz sobie z przygotowaniem smacznego dania. Zupa z wykorzystaniem leśnego przysmaku to zawsze gwarancja doskonałego obiadu i uznania. Jak przygotować tę aromatyczną potrawę? Przekonajmy się wspólnie! 

Kozia broda głównym składnikiem nietuzinkowego dania 

Oto najprostszy przepis na zupę z kozią brodą, który zawsze wychodzi i perfekcyjnie trafia w gusta każdego smakosza. Zobacz co będzie Ci potrzebne: 

  • 1 grzyb kozia broda – powinien mieć wielkość średniego kalafiora; 
  • 2 średnie udka z kurczaka
  • 3 średnie marchewki; 
  • 2 pietruszki; 
  • pół niewielkiego selera; 
  • pół pora małych rozmiarów; 
  • 2 liście laurowe;
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego i ziarenek pieprzu; 
  • 1 mała papryczka chili; 
  • niewielki kawałek imbiru; 
  • 2 łyżeczki tymianku; 
  • sól; 
  • 1 łyżka sosu sojowego – niekoniecznie musi się pojawić; 
  • 2/3 pomidorki koktajlowe na porcję zupy. 

Jeśli wszystkie składniki znajdują się już w zasięgu Twojej ręki to pora przystąpić do gotowania. Zacznij od umycia i obrania marchewek, pietruszek i selera. Następnie przekrój pora wzdłuż i umyj go dokładnie pod bieżącą wodą. Teraz przyszedł czas na imbir – wypłukaj go i pokrój na cienkie plasterki. Usuń pestki i ogonek z papryczki chili, a następnie dobrze ją umyj. 

Udka z kurczaka oczyść i włóż do garnka z zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu. Po około 3 minutach od rozpoczęcia gotowania dodaj pokrojone wcześniej warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, a także ziarenka pieprzu. Następnie gotuj cały wywar tak samo, jak tradycyjny rosół, czyli na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem. Po około godzinie gotowania możesz dodać sól do smaku. 

Kiedy Twój rosołowy wywar się gotuje możesz zająć się przygotowywaniem koziej brody. Na początku postaraj się oczyścić ją z zanieczyszczeń i wstaw ją do miski z posoloną wodą, aby móc ją dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Podczas płukania pamiętaj o zmienianiu wody, aby grzyb na pewno był czysty. Następnie odsącz grzybnię i potnij na drobne kawałki.

Kiedy Twój rosół będzie już gotowy wyjmij z niego mięso i warzywa, przecedź go i dodaj umyte kawałki koziej brody. Całość gotuj przez około 10 minut na małym ogniu. W czasie gotowania się zupy pokrój warzywa w kostkę a mięso – po oddzieleniu od kości – na drobne kawałki. Pod koniec gotowania dodaj do zupy tymianek i sól do smaku – opcjonalnie możesz dodać także sos sojowy. Potem dodaj warzywa, a także mięso, całość zagotuj a następnie zdejmij z ognia. 

Pomidorki koktajlowe dodawaj go gotowych porcji – dzięki nim smak będzie intensywniejszy i ciekawszy. Smacznego!