Long Island Drink, a właściwie to Long Island Iced Tea to napój alkoholowy, który możemy spotkać we wszystkich najlepszych barach, cieszących się dobrą opinią i popularnością. Dla początkujących koneserów napój ten może wydawać się być zbyt mocy przez połączenie ze sobą aż pięciu alkoholi różnego rodzaju, jednak warto się do niego przekonać i choć raz spróbować tego niebagatelnego smaku, w którym już po pierwszym łyku wyczuwalny jest doskonały balans i harmonia. Zrównoważony smak i aromat jednak nie powinien być złudny – drink zawiera w sobie ogromną ilość alkoholu i wypity w zbyt dużych ilościach może powodować bóle głowy i nudności, czyli zwykłego kaca. 

Long Island Drink – przygotowanie 

Według wielu źródeł Long Island Drink powstał w latach 70 XX wieku na wyspie Long Island, jednak jego rzeczywiste pochodzenie nadal pozostaje kwestią sporną. Dla nas najważniejsze jest to, że ta kompozycja smakowa znajduje się na oficjalnej liście koktajli, wydanej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów. Na przygotowanie tego doskonałego napoju istnieje kilka przepisów, ich główna różnica polega na zmianie napojów bezalkoholowych w składzie. Aby przygotować Long Island Drink w swoim domu będziemy potrzebować: 

  • 20 ml dowolnej czystej wódki; 
  • 20 ml tequili; 
  • 20 ml rumu; 
  • 20 ml ginu; 
  • 20 ml likieru triple sec; 
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, bądź opcjonalnie z limonki; 
  • 20 ml syropu cukrowego – można kupić gotowy lub przygotować go samodzielnie; 
  • 15 ml coli lub pepsi; 
  • kilka kostek lodu. 

Do przygotowania tego wyważonego napoju będzie nam potrzebny shaker. To właśnie w nim umieszczamy lód, a także wlewamy wszystkie płynne składniki z wyjątkiem coli. Całość porządnie wstrząsamy i przelewamy do wysokiej szklanki, wypełnionej dodatkowym lodem. Następnie brakującą objętość uzupełniamy colą. Do ozdoby możemy wykorzystać plaster limonki lub cytryny, a także papierową słomkę. 

Jeśli nie mamy w domu syropu cukrowego to możemy go przygotować samodzielnie. Do 100 ml wody dodajemy 200 g cukru i całość energicznie mieszamy na małym ogniu. Nie doprowadzając do wrzenia zdejmujemy garnek i całość przelewamy do wcześniej przygotowanej butelki. Taki napój odstawiamy na około 2 tygodnie „leżakowania”. Po tym czasie możemy spokojnie dodawać swój syrop cukrowy do wszystkich drinków i napojów alkoholowych. 

Long Island Drink to ciekawa propozycja alkoholowa, która z całą pewnością oczaruje Twoich gości. Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy barman to koniecznie wypróbuj powyższy przepis i rozkoszuj się doskonałym smakiem.