Chyba każdy z nas kojarzy niezwykły napój alkoholowy który – odpowiednio przygotowany – jest nie tylko orzeźwiający, ale też estetyczny. Mohito drink wywodzi się z Havany, mieszczącej się na Kubie. Swój niezwykły smak zawdzięcza limonce, połączonej z białym rumem. W wielu restauracjach i pubach możemy się w nim rozsmakować, ale teraz bez trudu przygotujemy go także w domu dla naszych gości i domowników. Jak odpowiednio przyrządzić ten popularny napój alkoholowy? Zaraz się przekonamy!

Oto najprostszy sposób na nietuzinkowy smak Kuby. 

Mohito drink dla każdego

Do przygotowania tego napoju będzie potrzebny biały rum (50 ml), odrobina syropu cukrowego lub zwykłego cukru, około 6 plasterków mięty, limonka, kilka skruszonych kostek lodu, a także woda gazowana.

Swoją pracę nad drinkiem powinniśmy rozpocząć od włożenia do szklanki pokrojonej na 5 kawałków limonki, listków mięty i wlania syropu cukrowego. Następnie będzie nam potrzebny muddler, czyli tradycyjny moździerz barmański, abyśmy mogli rozetrzeć wyżej wymienione składniki. Gdy zakończymy rozdrabnianie, umieszczamy w szklance kruszony lód (powinien on zająć połowę objętości szklanki – w przypadku tradycyjnych wymiarów będzie to 125 ml). Do tak przygotowanego zestawu wlewamy biały rum i dokładnie mieszamy. Po tym procesie uzupełniamy szklankę kruszonym lodem, a także wodą mineralną. Do przystrojenia może posłużyć nam plaster limonki i gałązka mięty. 

Bezalkoholowe monito 

Jeśli nie przepadasz za smakiem alkoholu lub chcesz zaprezentować niezwykły smak Havany młodzieży to możesz skorzystać z bezalkoholowej wersji mohito drink, czyli tzw virgin mojito. Jego przygotowanie nie różni się znacząco od tradycyjnej wersji – poza tym, że trzeba całkowicie wykluczyć biały rum. 

Aby zaspokoić pragnienie osób nieprzepadających za alkoholem będziesz potrzebować: 

  • limonki – około 4/5 plastrów; 
  • cukru trzcinowego – 1 łyżeczkę; 
  • 5/6 kostek lodu; 
  • gałązkę świeżej mięty; 
  • 250 ml wody gazowanej.

Zmieszaj ze sobą powyższe składniki tak, jak w przypadku tradycyjnej wersji i ciesz się orzeźwieniem w każdej wolnej chwili! 

Patent na syrop cukrowy 

Zapewne zastanawiasz się gdzie możesz kupić syrop cukrowy do swojego mohito. A co, jeśli powiemy, że bez trudu przygotujesz go samodzielnie w domu? Zmieszaj ze sobą 100 ml wody i 200 g cukru, całość podgrzej na wolnym ogniu, następnie przelej otrzymany płyn do butelki i pozostaw na około 3 tygodnie. „Odleżany” syrop cukrowy możesz śmiało wykorzystać także do przygotowania innych drinków i podawać na wiele sposobów. Smacznego!