Tradycyjny sposób picia whisky opiera się wypełnieniu trunkiem szklanki i dorzuceniu kilku kostek lodu. Oprócz takich koneserów znajdziemy zwolenników, którzy do alkoholu dodają niewielką ilość coli sprawiając, że moc napoju zdaje się być mniej intensywna. Najpopularniejsze drinki z whisky to oczywiście Manhattan i Old Fashioned. W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się historia whisky, w której znajdziemy przepisy na drinki pite na ciepło. Takie zestawienie rewelacyjnie sprawdza się w jesienne i zimowe wieczory. Jak je przygotować? Sprawdź! 

Drinki z whisky, o których nie sposób zapomnieć 

Jesień kojarzy nam się z pięknymi, kolorowymi liśćmi, szarugą i chłodnymi wieczorami. W takim okresie odpowiednie rozgrzanie zdaje się być nieocenione, jak możemy to zrobić najprościej? Serwując sobie Bourbon Skin. Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 

  • skórki z cytryn; 
  • 80 ml whisky; 
  • 20 ml syropu cukrowego; 
  • wrzątku wedle uznania. 

Na początku umyj cytrynę, obierz jej wierzchnią warstwę i umieść w szklance razem z łyżką. Następnie dodaj whisky, wrzątek, a także syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj. 

Aby przygotować syrop cukrowy zmieszaj ze sobą 100 ml wody i 200 g cukru, całość gotuj na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy napój przelej do butelki i odstaw na około 2 tygodnie leżakowania. 

Innym przepisem na doskonały drink z whisky jest Popcorn Hot Chocolate. Chcesz poznać ten nietuzinkowy smak? Nic trudnego! Zmieszaj ze sobą 30 ml whisky, 20 ml syropu popcorn, 200 ml gorącej czekolady, popcorn i karmel. Na początku przygotuj popcorn i gorącą czekoladę. Do ciepłego napoju dodaj whisky, syrop cukrowy, a także syrop popcorn – tak przygotowany zestaw dokładnie zamieszaj. Na wierzchu umieść garść popcornu i syrop karmelowy, jako element dekoracji.

Mówiąc o doskonałych drinkach nie możemy zapomnieć o Bourbon Cookie, który łączy w sobie marakuję, śmietankę i tradycyjną whisky. Aby przygotować ten smakowity napój będziemy potrzebować 40 ml whisky, 10 ml likieru z marakui, 10 ml likieru toffi, 20 ml śmietanki, a także kilku kostek lodu. 

Na początku musimy schłodzić szklankę, w której podamy nasz trunek – najlepiej wypełnić ją kostkami lodu i schować na chwilę do zamrażalki. Do shakera barmańskiego wrzuć lód i wlej wszystkie powyższe składniki. Potrząsaj całością przez około 15 sekund, a następnie odcedź uzyskany napój z nadmiaru lodu. Tak przygotowany napój możesz udekorować cynamonem, który zadba także o walory smakowe.

Czy wiedziałeś, że whisky możesz połączyć także ze zwykłym piwem? To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają nietuzinkowe rozwiązania i ciągle poszukują doskonałego smaku. Do przygotowania drinka będziesz potrzebować 50 ml whisky, 50 ml jasnego piwa i cynamon w proszku. Do wysokiej szklanki wlej whisky piwo, dorzuć kilka kostek lodu i całość energicznie zamieszaj. Przygotowany napój odcedź z nadmiaru lodu i przelej do kieliszków, Dla zwiększenia efektu końcowego posyp shoty cynamonem. Smacznego!