Klasyczna krwawa mary to znany i lubiany napój alkoholowy z dodatkiem soku pomidorowego, który najczęściej spożywamy po wielogodzinnej, nocnej imprezie. Jego sława rozpoczęła się już w latach 50 XX wieku i trwa do dziś. Obecnie wiele osób uważa, że mary stanowi doskonały sposób na wyleczenie kaca i innych przykrych dolegliwości, związanych z nadużyciem trunków procentowych. Ten drink znacząco różni się od innych napojów imprezowych. Pierwsza odmienność dostrzegalna jest od razu – krwawą mary przygotowuje się na bazie soku warzywnego, a nie – jak w przypadku większości – owocowego. Czy można ją szybko przygotować nawet z ogromnym bólem głowy? Przekonajmy się! 

Krwawa mary – przepis taki, jak trzeba 

Oryginalny przepis na krwawą mary zawiera w sobie trudno dostępne składniki, takie jak sos Worcesterhire czy sól selerowa, jeżeli jednak ich nie dodamy to drink nie straci swoich właściwości. Dowolność dobierania przypraw umożliwia nam stworzenie niezwykłego napoju w zaledwie kilka chwil, wystarczy, że przygotujemy: 

  • 40 ml dowolnej wódki 40%; 
  • 80 ml soku pomidorowego; 
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny; 
  • kilka kostek lodu;
  • kilka kropli sosu tabasco; 
  • sól; 
  • pieprz; 
  • inne ostre przyprawy do smaku 

Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, dodaj wódkę i sok pomidorowy, a następnie wszystko zamieszaj. Potem dodaj sosy, przyprawy, a także sok z cytryny i ponownie mieszaj. Aby uzupełnić szklankę do pełna wykorzystaj sos pomidorowy i gotowe! Całość możesz przyozdobić selerem naciowym lub zwykłą słomką i parasolką. 

Przepis na krwawą mary z dodatkowymi składnikami 

Użycie wyszukanych składników nie jest wcale zabronione – wręcz przeciwnie! Poniższy przepis jest zgodny z najwyższymi standardami. Aby przygotować najlepszą krwawą mary, która raz – dwa postawi nas na nogi potrzebujemy: 

  • 90 ml wódki; 
  • 180 ml soku pomidorowego; 
  • 30 ml soku cytrynowego; 
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire; 
  • kilka kropli tabasco; 
  • szczyptę soli selerowej; 
  • szczyptę pieprzu; 
  • szczyptę soli zwykłej;
  • kilka kostek lodu. 

Wszystkie składniki – wraz z lodem – należy umieścić w shakerze barmańskim i porządnie wstrząsnąć. Całość przelać do wysokiej szklanki, udekorować listkami selera lub łodygą selera naciowego i gotowe! Tak przygotowany drink wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale też pięknym kolorem. Prawidłowo przygotowana krwawa mary powinna mieć klarowny, czerwony kolor i nieco gęstszą konsystencję niż tradycyjne drinki. Jeśli pragniesz przygotować swoją własną mary w domowych warunkach to teraz masz do tego doskonałą okazję. Powodzenia!